Při skautské hře zasahovala policie. Skauti se za nedorozumění omlouvají

Rekvizita -_fotoAkční hra skautů ve Velkém Meziříčí zalarmovala policii a další složky integrovaného záchranného systému. Skauti se za vzniklé nedorozumění omlouvají.

Součástí sobotní skautské hry byly rekvizity bomb, které měli účastníci hledat. Jenomže namísto nich „bombu“ objevil pracovník technických služeb v kontejneru u Kotvičky při blokovém čištění města. Ten vše ohlásil městské policii.

„Rekvizity byly výrazně označené textem „REKVIZITA pro bojovou hru,“ říkají velkomeziříčští skauti a dodávají, že navíc, kvůli počtu plánovaných účastníků hry, kterých mělo být asi osmdesát, bylo konání akce hlášeno policii ve Velkém Meziříčí i místní záchranné službě. Jenomže písemně byl ohlášen pouze sjezd organizátorů skautského sněmu, který se má ve Velkém Meziříčí konat v březnu. Žádné informace o připravované hře s rekvizitami výbušnin policisté neměli. „Policie ČR o chystané hře nic nevěděla,“ uvádí vedoucí obvodního oddělení PČR Velké Meziříčí Přemysl Bdinka a připomíná: „I když byly atrapy výbušnin označeny jako rekvizita, nemohli jsme to podcenit. Zejména v této době, kdy den předtím byla hlášena bomba v Olympii, ve vlacích Regiojet apod.“

Městská policie o akci také předem nevěděla. „My jsme dostali od organizátorů akce informaci pouze o tom, že v sobotu ve Velkém Meziříčí dojde ke schůzce skautů kvůli připravovanému sněmu. Nic víc. Kdybychom věděli o této akční hře, rozhodně bychom ji organizátorům rozmluvili,“ doplňuje vedoucí městské policie Petr Dvořák.

Skauti se snažili hru organizačně zajistit, aby nevzniklo nedorozumění. Nastražené rekvizity bomb, kterých bylo po Velkém Meziříčí rozmístěno asi čtyřicet, měly své strážce. „Ti dohlíželi na to, že rekvizity nikoho nevyplaší. Bohužel, shodou okolností právě ve chvíli objevení atrapy u Kotvičky byl strážce na informační schůzce hry,“ vysvětlují skauti a dodávají: „V momentě, kdy se realizační tým dozvěděl o zásahu policie, se dva jeho členové neprodleně dostavili na místo a byli k dispozici policii pro řešení situace. Bez otálení pak rekvizity odstranili a jednali dle pokynů PČR.“

I přes to například Kotvička i prodejna kovomatu naproti měly kvůli zásahu asi hodinu zavřeno. „Byla to pro nás velmi nepříjemná situace, kvůli našim pracovníkům i kvůli zákazníkům. Pracovníci odešli po zavření domů a pak se zase museli vracet do práce. Zákazníci si přišli nakoupit, někteří si chtěli vyzvednout zamluvené zboží. A nemohli. A přitom zbytečně kvůli takové hlouposti,“ zlobí se Ivo Šulc, majitel zmiňovaných obchodů.

„Organizátory hry vzniklé nedorozumění samozřejmě velmi mrzí. Tímto se všem zainteresovaným subjektům omlouváme,“ vzkazují velkomeziříčští skauti.

Výjezd policie skauti hradit nebudou. "Provádíme ve věci další šetření, ale trestněprávní odpovědnost z toho vyvozována nebude," informuje Dana Čírtková, tisková mluvčí Policie ČR. Policie však na základě této události chystá preventivní akci. "Připravujeme preventivní články a hodláme vyzvat nejen skauty, aby při žádných svých hrách a aktivitách neumisťovali na veřejnost jakékoliv atrapy výbušnin či zbraní, jež by v lidech mohly vyvolat strach a paniku," uzavírá Dana Čírtková.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.