• Velkomeziříčsko
  • Zprávy
  • V grantu na podporu sportu dospělých přibylo 300.000 Kč. Částku včera schválili zastupitelé

V grantu na podporu sportu dospělých přibylo 300.000 Kč. Částku včera schválili zastupitelé

IMG 2276Sportovci mohou požádat o další peníze z grantu města Velké Meziříčí na podporu sportu dospělých. V grantu II je pro rok 2017 tři sta tisíc korun. Příjem žádostí bude zahájen 21. dubna. Termín ukončení příjmu žádostí je 5. května 2017.

Částku 300.000 Kč přidali do grantu pro dospělé sportovce zastupitelé na svém včerejším jednání. Vyslyšeli tak žádost sportovní komise. V názoru na to, zda má město víc podpořit sport dospělých, však nebyli jednotní.

Sportovci už dostali při schvalování rozpočtu města na rok 2017 celkem 4,7 milionu korun pro mládež a 400.000 Kč pro dospělé. „Sportovní komise původně žádala 5 milionů pro mládež a jeden milion pro dospělé,“ připomněl starosta Radovan Necid s tím, že když nyní město dospělým přidá tři sta tisíc korun do grantu, budou se obě částky blížit původnímu požadavku. „Jen těch čtyři sta tisíc dospělým nepokryje ani pronájem městských sportovišť,“ uvedl Jaroslav Mynář za sportovní komisi. „Získat podporu pro mládežnický sport je snazší, existují další granty. Sport dospělých dotovaný není,“ vysvětlil další člen sportovní komise Libor Smejkal. Náklady na sport dospělých jsou přitom vysoké. „Nelze je srovnávat s náklady na rekreační sport, jak někteří dělají,“ uvedl zastupitel Petr Juda a připomněl, že bez sportu dospělých nebude ve městě ani ten mládežnický.

Zastupitel Jiří Kaše dal protinávrh, že částka tři sta tisíc korun pro sport dospělých bude určena pro trenéry mládeže. Po dlouhé diskusi jej vzal zpět. Peníze pro trenéry mládeže totiž mohou oddíly získat z programu číslo osm Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, další podporu pro ně nabízí i Kraj Vysočina. Trenér mládeže navíc ani nespadá do kategorie dospělý sportovec. „Neurčujme sportovním odborníkům, jak mají využít peníze, které jim dáme. Oni sami nejlépe vědí, kde je budou potřebovat,“ řekla k tomu například Michaela Salašová. Vincenc Záviška připomněl úspěchy dospělých sportovců házenkářů, hokejistů, fotbalistů, volejbalistů i stolních tenistů, kteří reprezentují naše město. Zastupitelé nakonec usnesení dvaceti hlasy schválili.

Výzvu k předkládání žádostí do Grantového programu podpory sportu pro rok 2017 a další dokumenty najdete ZDE.

Martina Strnadová

 

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.