Na Světlé se budou učit výtaháři

svetla vytaharPrvní čtyři výtaháři nastoupí od nového školního roku do učení na Hotelové škole Světlá a Střední odborné škole řemesel Velké Meziříčí. Tříletý učební obor bude v našem městě znovu otevřen po více než dvaceti letech.

„Zařazení tohoto zaměření do nabídky krajské střední školy je výsledkem dlouhodobé spolupráce s velkomeziříčskou společností Výtahy, která bude pro studenty zajišťovat odbornou praxi přímo ve svých dílnách,“ informuje Jana Fialová, krajská radní pro školství.

Praxe ve firmě žáky čeká ve druhém a třetím ročníku. Po úspěšném absolvování učebního oboru navíc mají šanci na to, že je také zaměstná. „Pokud budou šikovní a budou mít zájem, dostanou u nás místo,“ potvrzuje ředitel společnosti Výtahy Viktor Sobotka a dodává: „O odborné pracovníky na montáž a servis výtahů je totiž celorepublikově boj. Revizní technici dlouhodobě na trhu práce chybí.“ Od spolupráce s krajem a školou si tak firma slibuje, že alespoň ve Velkém Meziříčí by se situace v budoucnu mohla zlepšit.

„Po absolvování tohoto oboru se mladí lidé uplatní v dělnických profesích v oblasti údržby, oprav, výroby, montáže, servisu a obsluhy výtahů a zdvihacích zařízení, stejně jako v oblasti obchodnětechnické. Po zapracování, v rámci příslušných platných předpisů, mohou získat odpovídající elektrotechnickou kvalifikaci a vykonávat i povolání bez užšího zaměření,“ popisuje podrobnosti kolem učebního oboru ředitelka HŠ Světlá a SOŠ řemesel Marie Paľovová.

Martina Strnadová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.