Petr Průša pomáhal při záchraně života

DSC03402Petrovi Průšovi z Netína včera na radnici oficiálně poděkovali starosta s místostarostou za květnovou pomoc při záchraně lidského života.

"Jel jsem na kole kolem řeky a viděl jsem, že se v řece něco děje. Místo jsem přejel, ale pak jsem se vrátil a zpozoroval, že jde o vážnější věc," popisuje tyto okamžiky Petr Průša s tím, že neváhal a do situace se rychle zapojil.

Přímo v řece Oslavě se v tu chvíli odehrával dramatický boj o lidský život. Muž, který zde chytal ryby, totiž dostal epileptický záchvat, při kterém upadl do vody a začal tonout. Z řeky se jej pokoušel vytáhnout místní obyvatel František Javůrek, který ovšem sám potřeboval pomoci. "Volal na mě, že už jej neudrží," vzpomíná Petr Průša.

Cyklista tedy Františku Javůrkovi pomohl tonoucího dostat z řeky a zavolal záchrannou službu, která rybáře ošetřila a odvezla do nemocnice. Postarala se i o Františka Javůrka, jenž si při zásahu poranil v řece chodidlo a musel dostat protitetanovou injekci.

Františku Javůrkovi starosta s místostarostou poděkovali už v polovině června, ovšem pátrání po identitě duchapřítomného cyklisty zabralo nějaký čas. "Naštěstí měli kontakt profesionální hasiči," potvrdil místostarosta Josef Komínek.

Starosta Radovan Necid a místostarosta Josef Komínek včera na radnici zachránci Petru Průšovi jménem města poděkovali. "Každý takový čin vyžaduje jistou dávku občanské angažovanosti a velkou dávku lidské obětavosti. Děkujeme vám za ni," řekl starosta Necid.

-kid-

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.