Letecké cvičení zahrne i prostor nad Velkým Meziříčím

military-jets copyLetošní mezinárodní taktické cvičení Ample Strike 2017 proběhne ve dnech 23. srpna až 12. září, a to za účasti členských a partnerských států NATO. Částečně se bude odehrávat také na letecké základně Vícenice u Náměště nad Oslavou, hluk z přeletůletadel zaregistrují i občané Velkého Meziříčí a okolí.

Hlavním cílem společného cvičení aliančních a partnerských jednotek bude především sladění činnosti pilotů taktického a vrtulníkového letectva s činností předsunutých leteckých návodčích a velitelů pozemních jednotek v mnohonárodním prostředí. Piloti si procvičí své schopnosti během doplňování paliva za letu. Předpokládá se, že se v letošním roce zúčastní přibližně stejné počty vojáků jako v roce 2016.

Z letecké techniky se kromě českých letounů zúčastní také např. polský Suchoj Su-22 nebo německé Tornádo. Účast přislíbily i americké strategické bombardéry B-1B a B-52, které budou působit z domovské základny v Anglii.

Cvičení je plně v gesci Armády České republiky, řídícím prvkem je Velitelství Vzdušných sil AČR.

Jitka Kočí

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.