Zastupitelé vysvětlili, proč odmítli vítězný návrh na úpravu centra

trinactka zastupiteluŘešení dopravy v centru města je ten klíčový problém, který nám na vítězném návrhu vadí nejvíc. Na tom se shodujeme. – Třináctka velkomeziříčských zastupitelů včera vysvětlila svoje důvody, proč nepodpořila vítězný návrh architekta Davida Mikuláška na úpravu centra města vzešlý z architektonické soutěže.

Zastupitelé kritizují zejména zjednosměrnění ulice Kostelní z Novosadů do ulice Komenského. „V ulici je základní škola, tělocvična, velké nákupní centrum, procházejí tam desítky, možná stovky lidí,“ vyjmenoval Jiří Kaše důvody, proč zásadně nesouhlasí. David Mikulášek v diskusi na zastupitelstvu vysvětlil, že na tom netrvá a město může dle svých potřeb do této ulice vjezd vozidlům upravit dopravní značkou. A to je to, co se zastupitelům také nelíbí. „Porota sice vyzdvihla flexibilitu vítězného návrhu, ale my očekáváme hotovou vizi,“ shodují se.

Stanislav Rosa přitom zdůraznil, že jejich jednání nevychází z osobních či politických pohnutek: „Toto není boj mezi třinácti zastupiteli a radou či nejvyšším vedením města, to je boj o téma, o náměstí. Trucy a naschvály nejsou naším cílem.“

„My nezpochybňujeme odbornost porotců a architektonickou soutěž, ale s vítězným návrhem jsme se prostě neztotožnili,“ uvedla Marie Ripperová. Na jednání zastupitelstva města proto odhlasovali, aby město ukončilo jednání s vítězným architektem Davidem Mikuláškem a zahájilo jednání s druhým oceněným, a to s architektem Miroslavem Cikánem. Podle pravidel soutěže. Zda se zastupitelům bude zamlouvat jeho řešení dopravy v centru, zatím nevědí. „Z toho, co víme, je jeho systém dopravy je trošku jiný. Očekáváme, že nám všechno vysvětlí,“ dodal Rosa. Sejít se s ním mají na zasedání zastupitelstva v září.

„Chceme si vybírat ze všech tří vítězných návrhů,“ podotkl Kaše s tím, že mít možnost diskutovat jenom s prvním je podle něj diskriminace druhého a třetího. Dle podmínek soutěže však nelze jednat se třemi autory návrhů a pak si vybrat. „To je ta nešťastná věta, která říká, že musíme jednat s architekty v pořadí, jak se umístili. Bohužel, podmínky jsme schválili v tomto znění,“ doplnil Petr Vrána.

Zastupitelé nezpochybňují nutnost rekonstrukce náměstí už kvůli špatnému stavu inženýrských sítí. Jde podle nich o zásadní rozhodnutí na dalších možná sto let. „Chtěli bychom proto, aby se na budoucí podobě náměstí shodla valná většina zastupitelů, nikoliv těsná většina,“ řekl závěrem S. Rosa.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.