Úsek dálnice mezi Bíteší a Devíti kříži je od včerejška otevřen

IMG 6341Pět a půl kilometru dlouhý úsek D1 mezi Velkou Bíteší a Devíti kříži prošel rekonstrukcí a ve čtvrtek 20. července byl slavnostně otevřen. Jde o sedmý modernizovaný úsek nejstarší české dálnice mezi Prahou a Brnem. Rozestavěných zůstává šest, z nichž na Vysočině jde o úseky mezi Jihlavou a Velkým Beranovem, Měřínem a Velkým Meziříčím – západ (bude dokončen letos) a mezi V. Meziříčím – východ a Lhotkou.

Modernizace D1 mezi exity 162 a 168, která trvala patnáct měsíců, obnášela stavbu nového mostu, jeden byl zrekonstruován a dva zbourány. Nová cementobetonová vozovka je rozšířena o tři čtvrtě metru v obou směrech. „Každý řidič si doufám všimne obrovského rozdílu mezi starou dé jedničkou a novými úseky, které jsou širší, modernější a bezpečnější. I když chápu občasnou naštvanost lidí při cestování po téhle nejstarší české dálnici, nehody ve zúžených úsecích, omezení rychlosti, musím stále opakovat – prosíme o shovívavost a děkujeme za trpělivost, musíme to dát dohromady,“ řekl k tomu včera ministr dopravy Dan Ťok.

Cena modernizace úseku o délce 5,42 m vyšla na 685 milionů korun bez daně.

-red-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.