Hasiči cvičili zásah při požáru v Jupiter clubu

IMG 9481Požár ve velkém sále Jupiter clubu a evakuace asi sto dvaceti studentů ze Světlé, kteří tam zrovna byli na kulturní akci. Takový byl scénář dnešního cvičení profesionálních i dobrovolných hasičů.

Je osm hodin ráno a studenti Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel usedají do sedaček velkého sálu Jupiter clubu. Začíná promítání filmu o padesáti letech organizované kultury ve Velkém Meziříčí. Během několika minut se z jeviště začne valit kouř a z reproduktorů se ozve hlášení o požárním poplachu. Požární hlídka Jupiter clubu rychle vyhodnotí, že nejde o malý požár, který by zvládla vlastními silami. Na místo tak okamžitě vyrážejí hasiči. Přijíždějí tři jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů z Velkého Meziříčí a dobrovolných hasičů z Měřína. Zatím probíhá evakuace osob únikovými cestami. Vše se odehrává v klidu. Když hasiči rozvíjejí hadice a zajišťují vše potřebné, sál už je prázdný. „Evakuace osob trvala minutu a čtyřicet vteřin. To je velmi pěkný čas. Proběhla naprosto ukázněně, což by v reálu asi vypadalo trochu jinak,“ informoval Ondřej Novák, velitel směny velkomeziříčské stanice profesionálních hasičů.

„Naše prověřovací požární cvičení proběhlo tak, jak mělo. Připravuje se půl roku předem. Děláme k tomu výpočty doby příjezdu, rozvinutí hadice, prvního výstřiku z proudnice a podobně. Zásah byl naprosto v pořádku. Jsem rád i za to, že u cvičení byla přítomna škola. Diváci – žáci se dozvěděli, jak se mají v podobné situaci chovat,“ zhodnotil po ukončení cvičení velitel zásahu Stanislav Kratochvíl ze stanice HZS Velké Meziříčí.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.