Gastroden na Světlé završil již čtvrté desetiletí

IMG 0160Čtyřicet gastrodnů už má za sebou velkomeziříčská Světlá. Ten poslední, který zakončil čtvrtou desítku výstav ukazujících dovednosti žáků i jejich učitelů, proběhl včera v budově školy.

Tradice gastronomických výstav dnešní Hotelové školy Světlá a Střední školy řemesel Velké Meziříčí začala v roce 1978, kdy Světlou vedl její dlouholetý ředitel Vladimír Veleba. Studenti školy tehdy prezentovali svoje závěrečné práce ve velkém sále Jupiter clubu. Teprve od roku 1994 se gastroden přesunul do prostor školy. „Tenkrát si vedení školy řeklo, proč neprodat krásný, historický objekt Světlé. Tady je výstava rozptýlená do více prostor, ale zase pravidelní návštěvníci mohou vidět, co se nám ve škole mění a modernizuje,“ uvedla ředitelka školy Marie Paľovová. Ta také připomněla, že letošní čtyřicáté výročí o něčem svědčí. O tom, že Světlá je ve Velkém Meziříčí školou tradiční, má své akce, které je důležité zachovat.

Její slova potvrdil i místostarosta Josef Komínek: „Jsme za město velmi rádi, že Světlá stále pořádá tuto oslavu gastronomického umění. Za ty desítky let ze školy vyšlo mnoho vynikajících studentů, kteří jsou dnes uznávanými profesionály. A jsem rád za to, že si škola stále drží svou úroveň.“

Na jubilejním gastrodni nechyběli ani hosté z partnerského italského San Benedetta del Tronto, kteří vyjádřili hrdost nad tím, že už víc jak dvacet let mohou být této události přítomni a prezentovat zde chutě a vůně Itálie.

Vedle výstavy slavnostních mís, výrobků studené kuchyně, cukrářských výrobků a slavnostních tabulí, jež připravují žáci školy pod vedením učitelek odborného výcviku a praxe a žáci odborných kurzů pod vedením mistrů svého oboru mohli návštěvníci zavítat i na podzimní výstavu, kde byly k vidění dary přírody. Kulinářská akademie nabídla ukázky vaření, představila pivo, víno i kávu. Současně probíhaly celostátní i regionální soutěže pro cukráře, ale i žáky základních škol. Zejména pro ně byl včerejší den i dnem otevřených dveří, takže se mohli seznámit nejen s gastro obory, ale i s řemeslnými technickými obory, jejichž výuku škola nabízí. „Láká mě hotelovka, i proto jsem se sem dnes přišla podívat. Když vidím ty krásné dorty, ráda bych se to taky naučila. Už teď si doma občas sama něco zkouším upéct,“ řekla čtrnáctiletá Markéta, která právě s rodiči obdivovala růžový dort v podobě klubka vlny, na němž seděla černobílá kočka.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.