Za tři hodiny začíná první referendum v našem městě

namestiHistoricky první místní referendum čeká dnes a zítra obyvatele Velkého Meziříčí a místních částí. Budou v něm rozhodovat o tom, zda chtějí opravit náměstí podle vítězného návrhu vzešlého z architektonické soutěže.

Do začátku místního referenda zbývá pár hodin. Proběhne ve stejném termínu jako parlamentní volby a hlasovací místnosti se otevřou ve stejných volebních okrscích jako pro volby do Poslanecké sněmovny PČR dnes, v pátek 20. října od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Hlasovací lístky s otázkou „Souhlasíte s tím, aby město Velké Meziříčí udělalo veškeré možné kroky k zahájení projektové přípravy obnovy Náměstí a přilehlých ulic ve Velkém Meziříčí dle vítězného návrhu jednokolové projektové architektonicko-urbanistické soutěže vyhlášené dne 7. 4. 2016 městem Velké Meziříčí?“ dostanou voliči přímo na místě. Budou na nich křížkovat možnost ANO nebo NE.

Referendum vyvolala občanská iniciativa Za Náměstí VM poté, co zastupitelé města odmítli opravu náměstí podle vítězného návrhu architekta Davida Mikuláška a rozhodli o pokračování přípravy smlouvy s druhým v pořadí, architektem Miroslavem Cikánem. Posléze zamítli i referendum o vítězném návrhu. Konání místního referenda tak v září nařídil krajský soud.

„Nám jde čistě jen o to, aby se náměstí zrekonstruovalo co nejlepším možným způsobem, a to je dle našeho názoru jednoznačně respektováním výsledku architektonické soutěže,“ říká za občanskou iniciativu Tomáš Bílek.

"Myslím, že občané mají možnost v referendu vyjádřit, co sami ve Velkém Meziříčí chtějí. A budu velmi rád, když se poté situace ve městě zklidní," uvádí místostarosta Josef Komínek.

Aby byl výsledek referenda platný, musí v něm hlasovat alespoň 35 procent oprávněných voličů. Přičemž bude-li nadpoloviční většina z nich pro možnost „ano“ a současně se pro ni vyjádří alespoň pětadvacet procent všech oprávněných voličů z Velkého Meziříčí a místních částí, pak bude tento výsledek pro zastupitelstvo města závazný.

Výsledky referenda se lidé dozví v sobotu odpoledne.

Martina Strnadová

 

Pro aktuální informace sledujte Velkomeziříčsko.

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.