O budoucí podobě náměstí rozhodnou zastupitelé

IMG 0389-14545-800-600-80Lidé v referendu podpořili opravu náměstí a přilehlých ulic ve Velkém Meziříčí podle vítězného návrhu z architektonické soutěže. Poslední slovo ale budou mít zastupitelé, protože podpora občanů nebyla dostatečná. Chybělo jedno procento voličů, tedy 94 lidí, kteří by hlasovali ANO.

Referendum je platné, protože v něm přišlo vyjádřit svůj názor 37,3 procenta voličů. Z celkového počtu 9 373 jich 2 249 hlasovalo v referendu pro možnost ANO, což je 64,5 % zúčastněných. Pro zastupitelstvo města však výsledek není závazný, protože se tak vyjádřilo pouze 24 z 25 procent potřebných hlasů všech zapsaných voličů.

„Děkujeme všem občanům, kteří se zúčastnili hlasování o budoucí podobě Náměstí. Ukázalo se, že referendum v místních podmínkách má smysl. Velmi si vážíme všech, kteří nelitovali svého volného času a projevili svůj názor. Věříme, že referendum přispěje ke krásnějšímu Velkému Meziříčí a zastupitelé budou respektovat 64,5 % hlasujících, kteří si přejí rekonstruovat Náměstí podle vítězného návrhu Ing. arch. Davida Mikuláška,“ uvedl po sečtení všech hlasů Tomáš Bílek, zástupce občanské iniciativy Za Náměstí VM. Ta referendum vyvolala poté, co zastupitelé odmítli opravu náměstí podle vítězného návrhu architekta Davida Mikuláška a upřednostnili rekonstrukci podle návrhu druhého v pořadí, a to architekta Miroslava Cikána. Teď je tedy rozhodnutí jenom na nich.

„Občané města dostali možnost vyjádřit se v referendu k položené otázce, zda chtějí rekonstruovat naše náměstí podle prvního oceněného návrhu. To, že bylo pro návrh pouze 2 249 obyvatel z 9 373, tj. 24 %, znamená, že je tento návrh nezaujal a výsledek referenda je pro zastupitelstvo nezávazný. Většina obyvatel vyjádřila svůj postoj k položené otázce hlasováním proti nebo svojí neúčastí. Názorně to dokládá to, že z 5 854 občanů, kteří šli k urnám dát svůj hlas v parlamentních volbách, jich 2 362 v referendu nehlasovalo. A zajímavé je též to, že jmenovaný návrh dostal nejmenší podporu 18,3 % ve volebním okrsku v Jupiter clubu, kde volí občané právě z centra města. Rozhodnutí o návrhu, podle kterého se tak náměstí bude rekonstruovat, ponechávají občané na zastupitelstvu města,“ potvrdil zastupitel Stanislav Rosa.

„Klub zastupitelů To pravé Meziříčí vítá výsledky referenda a konstatuje, že obyvatelé města souhlasí s názorem odborné poroty architektonické soutěže. Limit pro závaznost referenda pro zastupitelstvo (25 % všech voličů) nebyl naplněn o pouhé desítky hlasů. Lidé ve Velkém Meziříčí tak nepodlehli politické masáži, ke které vládnoucí koalice lidovců, komunistů a přeběhlíků z ODS a ČSSD zneužila veřejné peníze. Vyzýváme kolegy zastupitele, aby výsledky referenda akceptovali a nepokoušeli se vůli lidu obejít kvůli jednomu procentu,“ okomentoval výsledek podporovatel referenda Radovan Necid za šest členů klubu zastupitelů To pravé Meziříčí a poděkoval těm, kteří se na zdárném a demokratickém průběhu referenda podíleli, zejména všem hlasujícím.

Podle Stanislava Rosy nyní další postup města záleží na jednání a shodě v zastupitelstvu. „Ale konečně se může naplnit to, co sliboval bývalý starosta s místostarostou při schvalování pravidel soutěže, že konečné rozhodnutí o návrhu bude mít zastupitelstvo. A je třeba v zastupitelstvu již zanechat dlouhého jednání o náměstí a začít řešit důležité věci pro město jako je rozpočet na příští rok, investice a další,“ dodává ještě Rosa.

„Referendum rozhodli voliči svými hlasy. I když asi dvoutřetinový mandát PRO je velký, ničím v této chvíli zastupitele nezavazuje. Je pouze na jejich rozhodnutí. Za sebe bych si velmi přál uklidnit napjatou situaci a pokračovat v připravených akcích města a na dokončení rozpočtu města,“ uzavírá místostarosta Josef Komínek.

Velkomeziříčští zastupitelé by se měli budoucí podobou náměstí zabývat znovu nejspíš už 31. října. Podle jejich předchozího rozhodnutí měla být právě na tento termín starostou připravena k projednání smlouva na projektovou dokumentaci s architektem Cikánem.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.