Dynamické váhy kamionů jsou v provozu

vahy-01První dynamické váhy v Kraji Vysočina byly uvedeny do provozu na silnici II/602 na Jihlavské ulici ve Velkém Meziříčí ve středu 6. května. Spuštěny do tříměsíčního zkušebního provozu budou 1. června 2015.

Zprovoznění prvních dynamických vah v kraji provázel zájem médií. (Více fotografií ve fotogalerii.)

Foto: Martina Strnadová

„Přetížená nákladní auta jsou nebezpečná. Navíc s přetížením roste i znehodnocení silnice, proto jdeme do těchto preventivních opatření," uvedl náměstek hejtmana kraje Libor Joukl. Je to tedy signál pro dopravce, aby neprovozovali přetížená vozidla. V opačném případě se dočkají represe v podobě pokuty. Tyto peníze kraj následně hodlá vrátit do rekonstrukcí silnic.

vahy-02Pilotní projekt zafinancoval kompletně Kraj Vysočina, provozovat váhy bude město Velké Meziříčí, které povede i správní řízení s dopravci. Starosta Radovan Necid opatření vítá, ale předpokládá, že než zafunguje, potrvá to několik měsíců. Otázkou zatím zůstává, zda nebude nutno posílit dopravní úřad ve Velkém Meziříčí.

„Systém dynamické váhy měří vozidla za jízdy," sdělil technický ředitel společnosti Gemos CZ Michal Sedlák, jež váhy instalovala. Podle něj je unikátní. Jsou jenom dvě takové váhy, jedna v Kolíně a druhá v Kraji Vysočina," dodal a popsal systém zpracování naměřených podkladů. Z nich lze určit validitu a váhu vozidla celkovou i na nápravách. „V případě podezření ze spáchání přestupku jsou data odeslána na odbor dopravy, který udělá verifikaci," dodal Sedlák. Na základě toho pak dojde k jednání a obeslání provozovatele vozidla.

Zkušební měření dvou vozidel, jednoho správně naloženého a druhého přetíženého, pak prakticky ukázalo celý proces od zvážení, zaznamenání auta kamerou včetně jeho registrační značky až po odeslání dat k vyhodnocení.

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.