Hrbovští a Svařenovští odhalili pamětní desku k výročí školy

IMG 7303Pamětní desku připomínající 130 let od založení hrbovské školy odhalili Hrbovští a Svařenovští. Ta pod sebou ukrývá i základní kámen školy.

Zhruba šest desítek lidí, členové komise pro místní správu a vedení města Velké Meziříčí se sešli v sobotu odpoledne před kulturním domem v Hrbově k odhalení pamětní desky. Tu posvětil děkan Pavel Šenkyřík.

Pod pamětní deskou v zemi je uložen základní kámen školy s časovou schránkou, v níž jsou uloženy informace pro další generace. „V plastové nádobě je šest dokumentů o historii zdejší školy i Hrbova a Svařenova, také informace o současné době. Dále dvě fotografie – jedna z vyjmutí kamene z budovy školy a na druhé jsou nynější členové komise pro místní správu Hrbova a Svařenova. K tomu současné kovové mince a jedna specialita – láhev slivovice z roku 2002,“ uvádí Vladimír Sedláček, předseda komise pro místní správu.

Základní kámen z budovy školy, která je nyní v soukromých rukou, vyjmuli se svolením vlastníka členové komise pro místní správu již loni. Objevili v něm poškozenou zakládací listinu školy, dobové noviny a mince. Vše je nyní ve velkomeziříčském muzeu (psali jsme ZDE).

Po akci bylo v kulturním domě připraveno občerstvení. Přítomní mohli nahlédnout do vystavených místních kronik a prohlédnout si fotografie školy z druhé poloviny minulého století.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.