Hasiči stále bojují s průjezdností silnic

hasici prujezdnost1Dostat se na místo mimořádné události včas a bezpečně je pro profesionální hasiče z Velkého Meziříčí často nadlidský úkol. Na vině jsou špatně zaparkovaná vozidla, která někdy i zcela brání průjezdnosti hasičské techniky. Je nutné uvědomit si, že tato neohleduplnost řidičů může i značně zpomalit příjezd hasičů.

Přitom v některých případech o záchraně lidského života rozhodují minuty. Vozidla zaparkovaná v zatáčkách se stávají pastí pro cisternové automobilové stříkačky a výškovou techniku. V případě požárů výškových budov je přitom nutné ustavit výškovou techniku přímo u domů, ve kterých k mimořádné události došlo, jedině tak má totiž zásah této techniky svůj opodstatněný důvod. Právě z tohoto důvodu musí příjezdové cesty a nástupní plochy pro výškovou techniku zůstávat volné. Což se v mnoha případech z důvodu nízkého počtu parkovacích míst neděje.

hasici prujezdnost3_VM_BezděkovZ těchto důvodů přímo vyhláška o požární prevenci stanoví, že: „K provedení rychlého a účinného zásahu …. zajišťují právnické osoby a podnikající fyzické osoby, aby bylo provedeno označení a umožněno použití nástupních ploch pro požární techniku.“

Mnozí vlastníci a provozovatelé nástupních ploch si neuvědomují, že nástupní plochy skutečně musí být označeny a toto označení je nadmíru důležité, protože jedině tak občan pozná, kde tato nástupní plocha je a že zde nesmí parkovat.

A jak má být nástupní plocha označena? Toto řeší vyhláška o požární prevenci zcela jednoznačně: „dopravní značka B 29 s dodatkovou tabulkou „Nástupní plocha pro požární techniku“.

Pokud nástupní plocha není označena a z tohoto důvodu plocha není volná pro požární techniku, jedná se o porušení povinnosti dané přímo zákonem o PO a lze v tomto případě právnické nebo podnikající fyzické osobě uložit pokutu až 500.000 Kč.

V mnoha případech nedodržují motoristé při parkování vozidel dostatečný minimálně třímetrový odstup.

Špatně zaparkovaná vozidla potom představují pro hasiče nepřekonatelnou překážku. Často se stává, že hasiči nedojedou až přímo na místo události, techniku musí odstavit a k místu zásahu se dostat pěšky. V případě požárů potom vytvářejí hadicové dopravní vedení. Ano, poradit si umíme za každé situace, každopádně nám netaktnost a neohleduplnost některých řidičů přidělává práci a ubírá drahocenný čas určený k záchraně.

-hzs-

hasici prujezdnost2

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.