Neplatiči nájemného dluží městu téměř 1,4 mil. korun za byty

money-660241 1920Pohledávky města z nájmu bytů se od roku 2012 trvale snižují. Zato pohledávky z nájmu nebytových prostor od téhož roku stouply téměř čtyřnásobně.

Město Velké Meziříčí v současné době eviduje osmdesát zájemců o městský byt. Vedle toho žádají někteří stávající nájemci směnu městského bytu. Takových je dvaadvacet. „Hodně se teď stává, že zájemci chtějí vyměnit větší byt za menší,“ uvedl starosta Josef Komínek.

Podle vedoucí odboru majetku a bytů Magdaleny Kašparové město volné byty k dispozici nemá. Pokud se nějaký uvolní, je okamžitě obsazen. Za rok 2017 bylo takových bytů obsazeno šestnáct.

TabulkaPohledávky za nájmy v bytech klesají, u nebytových prostor stouply

Město s nájemci bytových i nebytových prostor trvale řeší pohledávky (viz tabulka). Aktuálně dluží nájemci bytů městu 1.389.216 korun, to je o půl milionu korun méně než v roce 2012. „Z toho 1,22 milionu korun dluží bývalí nájemci, kteří již městský byt neužívají,“ upřesňuje Magdaléna Kašparová a dodává: „Stávající nájemci dluží sto čtyřicet tisíc korun.“ Dvacet devět tisíc korun dluží aktuálně ti, kteří již od města obdrželi oznámení o neobnovení nájemní smlouvy, či na ně byla podána žaloba na vyklizení bytu. Takže městu se daří s dlouhodobými dlužníky postupně vypořádávat. V podstatě – kdo neplatí, už nebydlí.

Pohledávky města za nebytové prostory jsou celkově nižší než v případě bytů, a to 299.000 korun. Přesto se dluh nájemců nebytových prostor od roku 2012 zvyšuje. I když většina z těchto nájemců už je také bývalých, ti dluží částku 206.645 Kč. „Z toho jedna firma dlouhodobě 199.000 Kč,“ informoval starosta.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.