Lidé uctili památku padlých ve druhé světové válce

vzpominka-na-padle4Vzpomenout na velkomeziříčské padlé ve druhé světové válce přišli lidé s květinami i svíčkami na hřbitov na Karlově 7. května. Věnce k památníku položili zástupci města, kraje, politických stran, armády i škol.

Foto: Martina Strnadová

Pietní vzpomínka na oběti války ve Velkém Meziříčí se letos konala právě v den, kdy před sedmdesáti lety okupanti po krutém mučení popravili účastníky povstání na březích Balinky a Oslavy. Další spoluobčané zahynuli ve dnech následujících, nejvíce z nich pak 9. května 1945 při bombardování města krátce po jeho osvobození.

„O tom, jak druhá světová válka skončila, se dozvídáme ze všech stran. V té záplavě slov a informací ale nějak zanikají tragické květnové události roku 1945 ve Velkém Meziříčí. Neslyšíme slova o tom, že naše město přišlo kvůli válečné brutalitě o bezmála stovku sousedů – známých, otců, synů, matek i dcer," připomněl starosta Radovan Necid u památníku a zdůraznil, že Velkomeziříčané na své padlé spoluobčany nezapomenou.

Jitka Rousová pak za pozůstalé a Český svaz bojovníků za svobodu poděkovala vedení Velkého Meziříčí za podporu aktivit odhalujících historii města, které by měly být inspirací i pro místní školství, a také všem, kteří pomáhají uskutečnit důstojnou vzpomínku.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.