Město hodlá obnovit pomník a hledá chybějící reliéf

padlí 1933Při příležitosti několika významných výročí České republiky letos město hodlá vrátit do původního stavu pomník obětem světové války naproti gymnáziu. Jeho současná podoba je totiž jiná, než byla při odhalení. Zejména chybí bronzový reliéf – hlava legionáře. Město žádá veřejnost o informace vedoucí k jeho nalezení.

Pomník obětem světové války na Sokolovské ulici ve Velkém Meziříčí byl odhalen 28. října 1933 k patnáctému výročí vzniku Československé republiky. Podle návrhu prof. Václava Bařtipána ho zhotovil zdejší sochař Rašovský. Předcházely tomu však mnohé spory o výběr vhodného místa i zajištění financí pro jeho výstavbu. Byl ustaven „zvláštní komitét“ s předsedou ing. Antonínem Večeřem, který vše organizoval a založil sbírku. Podařilo se v ní vybrat 10.122 Kč, víc, než organizátoři předpokládali. Díky tomu bylo možné kamenný pomník oživit bronzovými reliéfy oproti původně plánovaným kamenným. Odlila je firma Anýž z Prahy. „Na straně směrem ke gymnáziu byla instalována kruhová hlava legionáře s letopočty 1914–1919 a na straně směrem k řece stylizovaný kříž s nápisem ‚Padlým 1914–1919‘,“ popisuje původní vzhled pomníku vedoucí odboru školství a kultury Pavel Stupka a upřesňuje detaily: „Do základů byly vloženy v plechové krabici 4 olověné tabulky se jmény 144 padlých, pergamenový zápis o historii pomníku a krabičky se zeminou z míst, kde bojovaly čsl. legie, tzn. ze Zborova, Terronu a Doss Alto.“

226105010 K1_i12n_462_N48-10_pomníkUž v době odhalení pomníku panovala mezi lidmi atmosféra obav z tehdejšího pozvolného nástupu nacismu. Připomněl ji i plukovník gen. štábu Jiří Jaroš ve své slavnostní řeči při odhalení pomníku a otiskl ji týdeník Velkomeziříčsko dne 4. listopadu 1933: „Pomník, okolo něhož mnozí z nás budou nyní denně choditi, musí nám připomínati i tyto věci. Musí nám ukazovati, že svoboda, vykoupená smrtí chrabrých a utrpením milionů lidí, je příliš cenný statek, než aby mohla býti vydávána nebezpečí. Dějiny učí a Masaryk nám to často připomíná, že nestačí svobody dobýt, ale ještě těžší je svobodu udržet.“

Hrozba války se však stala skutečností a pomník ve své původní podobě dlouho nezůstal. „Z obavy o zabavení bronzových artefaktů nacisty se v roce 1939 rozhodl tehdejší zaměstnanec obce, pozdější odbojář Miroslav Skrbek, oba reliéfy tajně sejmout a ukrýt. Bohužel, na konci války byl jako partyzán u Záseky zastřelen (jeho socha je u rybníka Jordánek – autorem je místní rodák akademický sochař Jiří Marek). A kam reliéfy ukryl, zůstalo v tajnosti,“ říká Pavel Stupka a dodává, že teprve v roce 1955 se podařilo jeden z nich objevit na nedaleké půdě provozovny pana Rause na Sokolovské ulici. Byl to reliéf kříže, který byl následně vrácen na pomník. Nikoli však na své původní místo, ale na opačnou stranu směrem ke gymnáziu.

hlava„Druhá ozdoba pomníku, hlava legionáře v helmici o průměru cca 60 cm, doposud chybí. Z tohoto důvodu se obracíme na širokou veřejnost s žádostí o jakékoli informace vedoucí k nalezení zmiňovaného reliéfu. Obraťte se, prosím, na Městský úřad, odbor školství a kultury,“ žádá Pavel Stupka s tím, že pokud se původní odlitek nepodaří najít, bude nutné nechat jej znovu vyrobit.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.