Turistický portál města představuje zajímavá místa

DSC 0400Zhruba stovku zajímavých míst ve Velkém Meziříčí nyní najdete na turistickém portálu města turistikavm.cz. Mnohá z nich nejsou ani tolik známá, přesto mají v historii města svůj mimořádný význam.

Místa jsou vyznačena v interaktivní mapě, kde jsou rozčleněna do čtrnácti tematických skupin – církevní stavby, drobné sakrální stavby, funerální památky, mosty, osobnosti, pověsti, sochy a pomníky, staré průmyslové areály, školy a vzdělávání, války, vyhlídková místa, zajímavé stavby, železnice a židovské město. Ty jsou rozloženy do vrstev, které si vypnutím a zapnutím můžete libovolně vybírat dle vlastního zájmu. Po rozkliknutí ikony na mapě se dozvíte nové informace o vybraném místě, jeho souřadnice a fotografii.

„Naší snahou bylo místa pouze suše nepopisovat, ale dodat k nim pokud možno i příběh,“ informuje vedoucí odboru školství a kultury Pavel Stupka. V mapě se tak dočtete některé pověsti spojené s Velkým Meziříčím, třeba že na dně jezera v Balinském údolí je prý zlatý zámek, nebo se dozvíte různé zajímavosti, například že v kostele městského špitálu mívali v první světové válce bohoslužby italští uprchlíci. Texty připravila historička Marie Ripperová.

Zajímavá místa s příběhem vám již rok a půl postupně představuje i měsíčník Velkomeziříčsko v seriálu Město pod lupou.

Martina Strnadová

__________

Mapu najdete zde

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.