Domov pro seniory má akreditaci zdravotní péče

domov-pro-senioryDomovu pro seniory ve Velkém Meziříčí byla v minulých dnech Spojenou akreditační komisí udělena akreditace zdravotní péče. Domov se tak stal třetím zařízením poskytujícím pobytové sociální služby v České republice, které akreditaci získalo.


Spojená akreditační komise (SAK) udělovala v ČR donedávna akreditaci pouze zdravotnickým zařízením. Od roku 2014 zahájila pilotní projekt, který tuto možnost nabízí i pobytovým sociálním službám. Domov pro seniory ve Velkém Meziříčí se k akreditaci přihlásil na podzim roku 2014 a po několika měsících příprav v minulých dnech uspěl. Udělení akreditace je pro zařízení vysokým hodnocením kvality a bezpečné zdravotní péče.
Při akreditačním šetření jsou speciální komisí hodnoceny standardy, které jsou rozděleny do pěti základních oblastí: řízení kvality a bezpečí zdravotní péče, zdravotní péče, dostupnost a kontinuita zdravotní péče a řízení lidských zdrojů. Naplňování jednotlivých standardů se hodnotí podle nastavených indikátorů, jejichž maximální hodnota je 10 bodů. Domov ve Velkém Meziříčí získal v průměrném hodnocení celkem 9,72 bodů.
„Jako příklad dobré praxe u nás hodnotili auditoři například prozatím ojedinělý systém dávkování léků naší smluvní lékárnou. Léky jsou na základě ordinace lékaře připravovány strojem do speciálních dávkovačů, které obsahují četné bezpečnostní prvky. Dle vyjádření akreditační komise je jejich používání bezpečné a nadčasové," popisuje hodnocení komise vrchní sestra Hana Němcová, která byla hlavním nositelem celého procesu akreditace.
Za velmi důležitou považuje vedení domova závěrečnou konzultaci auditorů s vedoucími pracovníky domova. Jejím výstupem je řada podnětů a doporučení k dalšímu zlepšování kvality péče v domově. „Máme z ocenění samozřejmě radost. Je to výsledek společného úsilí všech zaměstnanců, bez jejichž snahy by nebylo takto významného úspěchu možno dosáhnout. Patří jim za to všem poděkování," dodává ředitel domova Vítězslav Schrek.
Hana Němcová, Dis.

Certifikát

 

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.