Filosofický festival zahájila Radičová s Lukešem

IMG 3867Slova Ivety Radičové a Igora Lukeše na téma Československo mezi Východem a Západem odstartovala další filosofický maraton přednášek a diskusí.

Dvanáctý ročník Evropského festivalu filosofie ve Velkém Meziříčí byl slavnostně zahájen včera v Jupiter clubu. Vzhledem k letošním významným osmičkovým výročím naší republiky nese podtitul Dějiny a budoucnost. „Téma, které nabízí bezpochyby celou řadu námětů k zamyšlení. Pro mě osobně jsou dějiny studnicí informací a zkušeností. Moudrost našich předků, jejich pohled na svět tzv. selským rozumem je pro mne materiál, který mi pomáhá řešit aktuální otázky každodenního života,“ uvedl ředitel festivalu Milan Dufek, který se spolu s dalšími členy programového výboru podílí na výběru témat od samého počátku festivalu. Za svoji každoroční práci se dočkal poděkování od starosty Josefa Komínka. „Náš festival je jediná velká filosofická akce, která je v České republice. A my jsme za ni strašně vděčni. A právě panu řediteli, který vydržel těch dvanáct let tuto akci dávat dohromady,“ poděkoval za město, které je generálním partnerem festivalu, starosta Komínek a předal Milanu Dufkovi malou pozornost.

Coby malou manifestaci občanské společnosti nazval filosofický festival Pavel Baran z Akademie věd ČR, která je spolu s FF Masarykovy univerzity Brno odborným garantem a partnerem festivalu také od samého počátku.

Že Česká ani Slovenská republika nepatří mezi plnohodnotné demokracie, se poté posluchači dozvěděli od první přednášející Ivety Radičové, slovenské socioložky a političky. „Patříme mezi takzvané defektní demokracie. To znamená, že máme velmi vážné problémy se spravedlností, právním státem, vymahatelností práva, politickou kulturou a se stylem politiky v podobě arogance moci,“ uvedla mimo jiné Radičová.

Historik Igor Lukeš připomněl slova Palackého o našem prostoru mezi Východem a Západem, který bylo už tehdy potřeba bránit před ruským samoděržavím. Ve svém vystoupení se nevyhnul ani ostré kritice soudobých politiků Zemana, Klause či Putina.

Krom toho měli návštěvníci slavnostního zahájení možnost zhlédnout unikátní krátký film z návštěvy Tomáše Garrigua Masaryka ve Velkém Meziříčí roku 1928, a také být svědky slavnostního odhalení nové výzdoby u vstupu do velkého sálu Jupiter clubu.

Evropský festival filosofie dnes od 17. hodin nabídne téma Československo – 100 let vzniku. V přednáškovém bloku vystoupí Jaroslav Šebek, Michal Stehlík, Josef Nedvěd, jako moderátor Petr Dvořák. Ve dvacet hodin zahrají Melody gentlemen při Večeru první republiky.

Martina Strnadová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.