Festivalový víkend: Pauza rozvířil debatu, Ulrychovi zvedli posluchače ze židlí

IMG 4051Festivalový víkend přinesl nejen náměty k zamyšlení a diskusi, ale také hudbu, zpěv a tanec. Příjemnou tečku za ním pak udělalo nedělní večerní vystoupení Hany a Petra Ulrychových s Javory v Jupiter clubu, které zvedlo posluchače ze židlí.

Vznik Československa a jeho rozdílné vnímání Čechy a Slováky, české stopy na Zakarpatí, taková témata přinesl páteční filosofický blok s Jaroslavem Šebkem, Michalem Stehlíkem, Josefem Nedvědem a Petrem Dvořákem. Sobota byla věnovaná občanskému aktivismu. Moderoval ji Juraj Hvorecký a vystoupili Ondřej Císař, Marek Skovajsa a litevský velvyslanec Edvilas Raudokinis. Nedělní debatu o osobnostech první republiky rozvířil Miroslav Pauza svým výkladem Benešových řešení osudových problémů. O Masarykovi hovořil Vratislav Doubek, o Tomáši Baťovi Ondřej Ševeček, který diskusi moderoval.

A do prvorepublikové doby se vrátili i návštěvníci pátečního tanečního večera. Velkým sálem Jupiter clubu zněl swing v podání Melody Gentlemen. Nechyběla ani módní přehlídka dobových modelů. Ochuzeny nebyly ani děti. Pro ně pořadatelé připravili pohádku o Maxipsu Fíkovi v podání Horáckého divadla, která proběhla zdárně na zámku na rozdíl od večerního plánovaného představení, jež na poslední chvíli zrušila bouřka. Koncert skupiny Javory, původně avizovaný také pod širým nebem na zámeckém nádvoří, byl proto přesunut do velkého sálu Jupiter clubu. Atmosféře to však nic neubralo a lidé si své oblíbené Javory užili i pod střechou. Vzájemné souznění se sourozenci Ulrychovými dali najevo potleskem ve stoje.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.