Prioritami v dopravě je dokončení obchvatu a parkování v centru

IMG 7716V dopravě je potřeba přednostně řešit dokončení velkého obchvatu města od Třebíče a parkování v centru města. Říká to aktualizovaná koncepce dopravy Velkého Meziříčí, kterou včera schválili zastupitelé.

Souhrn problémů v dopravě ve městě s možnostmi jejich řešení vypracoval odbor dopravy a zastupitelé návrh dostali k vyjádření ještě před zasedáním zastupitelstva. Sami pak stanovili pořadí problémů. Některé je možné řešit pouze se spoluúčastí Kraje Vysočina, další může řešit město samo.

Prioritou, kde je nutná spoluúčast kraje případně dalších subjektů, je dokončení velkého obchvatu města od Třebíče, tedy přemostění Františkova a napojení přes okružní křižovatku nahoře na Karlově k nájezdu na dálnici. Půjde o investici Kraje Vysočina ve výši 450 milionů korun.

Zatím je doprava vedena zejména centrem města ulicemi Karlov, Sokolovská, Novosady, kde dochází ke krátkodobým kolapsům. Dokončení obchvatu dopravě v centru ulehčí. Zatím už je vykoupeno 95 procent pozemků potřebných pro stavbu. Cílem města je vykoupit zbytek, odprodat je kraji a spolupracovat s ním na přípravě podkladů k vydání stavebního povolení do konce roku 2018.

Jako hlavní prioritu v dopravě v působnosti samotného města pak zastupitelé zvolili parkování v centru. Řidiči mají problém najít místo k zaparkování na náměstí. Vyřeší ho parkování v bývalém areálu Svitu, kde zatím nyní vznikla pouze provizorní odstavná plocha kvůli stavbě mostu na Třebíčské.

Mezi dalšími dopravními problémy je zařazena stavba okružní křižovatky u Billy, zpřístupnění bývalého areálu Svit mostem přes Balinku, výstavba cyklotrasy spojující Balinské údolí a Nesměř či JZ obchvat města, tedy propojení silnic II/360 a II/602 s vyústěním u Jestřábce.

Aktualizovanou koncepci dopravy se všemi problémy i návrhy jejich řešení najdete na webu města.

Martina Strnadová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.