Ředitelkám škol poděkoval starosta. Novým popřál hodně zdaru

IMG 4413Končící i nově nastupující ředitelky škol ve městě přijaly pozvání vedení města na radnici. Od starosty Josefa Komínka a místostarostky Jiřiny Jurdové si vyslechly poděkování za dlouholetou práci a přání zdaru v nových funkcích.

Ředitelka Základní školy Oslavická Dagmar Suchá, Mateřské školy Božena Suchánková a Základní a mateřské školy Mostiště Jitka Hublová ve svých funkcích k půli prázdnin končí. V ředitelském křesle je od srpna vystřídají Eva Bednářová, Zdeňka Požárová a Jitka Dobrovolná. Všechny tři končící ředitelky budou pro školy nadále pracovat. „Moc si vaší práce vážíme a věříme, že budete svým nástupkyním nápomocny a předáte jim svoje cenné zkušenosti,“ řekl D. Suché, B. Suchánkové a J. Hublové starosta a dodal, že za jejich vedení byly školy ve skvělé kondici a věří, že tomu tak zůstane i nadále.

Ředitelky připomněly některé těžké chvíle, kdy se potýkaly s organizačními změnami, úbytkem dětí, a s tím souvisejícím propouštěním nadbytečných pracovníků, novinkami v zákonech i nedostatkem peněz či narůstající administrativou.

Božena Suchánková vede sloučený subjekt všech mateřských škol ve městě od jeho vzniku v roce 2003. „Řídit tak velký subjekt není jednoduché, organizační struktura je náročná, ale z mého pohledu je to ekonomicky výhodnější a jednání se zřizovatelem o opravách, údržbě a provozu je jednodušší,“ uvedla Božena Suchánková. Jako krizový rok jmenovala 2004, kdy ubylo dětí, došlo na propouštění a zrušení školky na Poštovní. Nyní se situace změnila a školky nabírají dvouleté děti, což s sebou nese problémy jiného rázu. „Osobně si nemyslím, že je dobře dávat tak malé děti do školky, ale snažíme se rodičům vyjít ve všem vstříc,“ řekla Suchánková.

Jitka Hublová je ředitelkou školy v Mostištích také od roku 2003. Pro ni přineslo sloučení základní a mateřské školy nemalé komplikace. „Začátky byly krušné. Je důležité mít dobré vedoucí učitelky,“ podotkla. Jako ředitelka malé školy nemůže například dvouletým dětem vyčlenit samostatnou třídu ani vlastní chůvu. „Takže máme v jedné třídě dohromady dvouleté a sedmileté děti, což je velmi náročné,“ dodala Hublová.

„A to my se potýkáme s opačným problémem, máme v základní škole děti šestnáctileté, dokonce až sedmnáctileté,“ navázala Dagmar Suchá, která je ve své funkci nejdéle ze všech, víc než šestadvacet let. Prodlužování věku, kdy děti chodí stále ještě do základní školy, způsobuje narůstající počet odkladů. Přibývá osmiletých prvňáků. Ale přesto je ředitelka ráda, že v poslední době se stav dětí, které navštěvují ZŠ Oslavická, vrátil do normálu. „Po otevření třetí základní školy jsme se třináct let potáceli, než se škola srovnala. Klesl nám počet dětí o osmdesát, padaly výpovědi, ale vyhráli jsme. Nyní máme opět plných osmnáct tříd,“ popsala problémy Suchá a poděkovala zřizovateli za to, že v nejhorších letech školu podržel. Vyzdvihla i skvěle dostupné zázemí, které školy mají v podobě sportovišť v Čechových sadech, dopravního hřiště atd.

Nové ředitelky prostředí škol, do kterých nastupují, vesměs znají. Jitka Dobrovolná v Mostištích učí už pětadvacet let, takže ví o všech problémech, které bude třeba řešit. „Máme přeplněnou družinu, ta potřebuje trochu odlehčit,“ jmenovala jeden z nich.

Eva Bednářová i Zdeňka Požárová se vracejí do škol, kde před lety učily. Takže ani ty nejdou do neznáma. „Školky i zahrady jsou krásně opravené, mají dobrou sestavu zkušených i mladších učitelek. Ráda budu navazovat na rozpracované věci,“ hodnotí Zdeňka Požárová s tím, že mapuje, co bude třeba vylepšit, což je budova školky na Sportovní. Eva Bednářová se zase hodlá zaměřit na osvětlení a také školní jídelnu. „Je to pro mě výzva,“ podotkla. Velkým problémem škol do budoucna je inkluze, na tom se shodly všechny tři nové ředitelky.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.