Sochař Jiří Marek tvoří reliéf na pomník u gymnázia

IMG 4570Město k oslavám stého výročí založení Československé republiky odhalí obnovený pomník obětem světové války na Lipnici ve Velkém Meziříčí. Sochař Jiří Marek již pracuje na tvorbě bronzového reliéfu hlavy legionáře, který na pomníku chybí. Původně na něm byl z pohledu od gymnázia, na začátku druhé světové války byl sňat a poté se ztratil.

Sochař Jiří Marek ml., vnuk velkomeziříčského rodáka, akademického sochaře Jiřího Marka, už má ve své dílně v Medlově reliéf hlavy legionáře vymodelovaný z hlíny. Tvořil ho několik týdnů podle dochované dobové fotografie. „Ze sochařské hlíny se reliéf přes sádrovou formu postupně odlije do sádrového pozitivu. Na něm pak proběhne drobná retuš a po ní půjde pozitiv ke slévači, který ho zajádruje do stavačského písku a pak odlije do bronzu. I bronz se bude cizelovat kvůli doladění detailů a závěrem na něj přijde patina,“ popisuje postup výroby reliéfu Jiří Marek.

IMG 4577Reliéf hlavy legionáře není první a jedinou prací Jiřího Marka ml. ve Velkém Meziříčí. „Nyní ještě pro naše město restauruje kamenný kříž za židovským hřbitovem, který označuje místo, kde byli pochováni pruští vojáci zemřelí ve městě na choleru v roce 1866. A v minulých letech se opakovaně podílel i se svou matkou Danou Markovou na restaurování a konzervování památkově chráněných soch ve městě, například sv. Josefa, Jana Nepomuckého na náměstí i na Ostrůvku, mariánského sloupu na Hornoměstské i na opravě kašny a mnohém dalším,“ uvedl vedoucí odboru školství a kultury Pavel Stupka.

Akademický sochař Jiří Marek starší má ve svém rodném Velkém Meziříčí celou řadu děl. Vytvořil portál hlavního vchodu do kostela sv. Mikuláše ve Velkém Meziříčí. Vyzdobil jej reliéfy čtyř evangelistů okolo Beránka Božího. V předsíni hlavního vchodu kostela je i jeho Snímání z kříže a v podvěží socha sv. Antonína. Jiří Marek st. je i autorem dvou pomníků padlým ve Velkomeziříčské tragédii na břehu řek Balinky a Oslavy, dalších děl na starém i novém hřbitově, nebo sochy odbojáře, poručíka Miroslava Skrbka u rybníčku Jordánek. A právě M. Skrbek byl i tím, kdo na začátku války ukryl před nacisty bronzový reliéf hlavy legionáře z pomníku od gymnázia, ale osvobození se nedožil a místo, kam jej ukryl, tak zůstalo neznámé. Z dalších prací sochaře Marka st. jsou to pak třeba sochy T. G. Masaryka v Křižanově, Velké Bíteši či Budišově a zejména Křížová cesta pro katedrálu na Petrově v Brně.

Martina Strnadová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.