Studánka Pod Pastouškou se díky hlasům lidí dočká obnovy

P1020661-1200x1200Studánka Pod Pastouškou, která vyvěrá u vesničky Cyrilov nedaleko Horních Borů, se dočká obnovy v rámci projektu Toma Živé studánky. Pomohli jí k tomu lidé internetovým hlasováním.

Hlasování se účastnilo osmnáct studánek v krajích České republiky. Nejvíc hlasů ze všech nakonec získala studánka v osadě Údolí u Nových Hradů na Českobudějovicku, celkem 971. Studánka Pod Pastouškou dostala hlasů 154, což bylo nejvíc ze tří studánek navržených v Kraji Vysočina. Podrobné výsledky hlasování jsou k dispozici na webu www.zivestudanky.cz.

Studánka Pod Pastouškou vyvěrá u vesničky Cyrilov v katastru obce Horní Bory na Žďársku. Nachází se asi 100 metrů jižně od polní cesty, která vede z Cyrilova směrem na Jívoví. Na rozhraní lesa a louky ji lze poznat podle betonové skruže s odnímatelným zastřešením. Vydatný pramen, který napájí místní rybníky Na hádce a Mastník by potřeboval nahradit horní skruž a zastřešit. Z polní cesty by bylo užitečné vybudovat lepší označený přístup. V 80. letech sloužila studánka jako zdroj pitné vody dětem z dětských táborů poblíž.

-red-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.