S řešením neutěšeného stavu synagogy chce pomoci Nadace Milana Nového

synagogaVedení města se po čase opět sešlo se zástupci Židovské obce Brno k jednání o možnostech opravy a využití Nové synagogy ve Velkém Meziříčí. Vhodné řešení účastníci prozatím nenašli. Dlouhodobě se nedaří sehnat peníze na nutnou opravu budovy.

Stará synagoga je ve špatném stavu a ani její stávající využití jako nákupní středisko není vhodné, na tom se shodly obě strany. „Dvacet pět let se snažíme vhodné využití pro synagogu najít, ale je to téměř neřešitelný problém,“ říká historik Jaroslav Klenovský za Židovskou obec Brno, která synagogu vlastní. „Režné cihelné zdivo se rozpadá a nikdo nemá dvacet milionů na opravu. Třikrát jsme žádali o peníze z Regionálního operačního programu Jihovýchod a neúspěšně. Přitom máme vše připraveno – projekt, vyjádření památkářů i stavební povolení. Prostě vykonali jsme všechny možné kroky, ale bohužel,“ dodává Klenovský.

Vedení města jeho slova potvrzuje. Do projektu Revitalizace židovských památek – 10 hvězd, dokončeného v roce 2014, velkomeziříčská synagoga zařazena nebyla. V Kraji Vysočina dostaly přednost synagogy v Polné a Nové Cerekvi. A mimo tento projekt se na opravu židovských památek nedaří sehnat potřebný finanční obnos.

Schůzku zástupců města Velké Meziříčí a Židovské obce Brno iniciovali zástupci Nadace CAPS 66 Milana Nového, bývalého hokejisty, kteří při řešení situace kolem synagogy hodlají vyvinout vlastní aktivitu. „Jsme schopni přes Nadaci Milana Nového zajistit alespoň polovinu peněz potřebných k opravě budovy. Budeme usilovat o to, aby se židovská obec s městem dohodla na vhodném řešení. Myslíme si, že kdyby objekt patřil městu, mohlo by se pak na jeho opravě s námi podílet. Intenzivně na tom pracujeme,“ uvedla za nadaci Martina Homolová.

„Jde nám všem o to, aby se stav synagogy změnil k lepšímu, zejména její nynější využití, neboť to je v současné době ostudou města,“ řekl k tomu starosta Josef Komínek s tím, že obě strany ověří situaci kolem dotačních programů na obnovu památek, jak z EU, tak ze zdrojů ministerstev ČR a znovu se k jednání sejdou koncem září.

Martina Strnadová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.