Architektonická soutěž podle ÚOHS vůbec nezačala

IMG 3297Město Velké Meziříčí obdrželo rozhodnutí antimonopolního úřadu ze dne 4. září 2018, podle nějž architektonická soutěž o návrh na úpravu Náměstí a přilehlých ulic ve Velkém Meziříčí nebyla vůbec zahájena. Město se chce proti rozhodnutí odvolat.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže přezkoumal úkony města Velké Meziříčí při zadání veřejné zakázky Projektová dokumentace na rekonstrukci Náměstí a přilehlých ulic ve Velkém Meziříčí i zda byly ze strany města splněny zákonné podmínky při pořádání samotné architektonické soutěže. ÚOHS konstatuje, že ze strany města Velké Meziříčí nebyla soutěž zahájena v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, když její oznámení zadavatel neuveřejnil ve Věstníku veřejných zakázek. Na základě tohoto konstatování pak došlo ke zrušení obou navazujících veřejných zakázek.

„Architektonickou soutěž jsme tak podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže vůbec nezahájili,“ shrnula místostarostka Jiřina Jurdová a dodala, že rada města pověřila starostu, aby v této věci podal rozklad k předsedovi ÚOHS. K tomu si město vyžádá i vyjádření sekretáře soutěže Petra Veličky, který měl jako externí dodavatel celou architektonickou soutěž po administrativní stránce zpracovat.

„S městem spolupracuji a je samozřejmé, že i vyjádření mé advokátky bude součástí rozkladu. Poslední rozhodnutí ÚOHS vnímám jako jedno z řady mnoha rozhodnutí úřadu a jiných institucí, která ve věci architektonické soutěže ve Velkém Meziříčí padla. Tak jako v předchozích případech vnímám, že je nutné hájit zájmy města, kterými jsou mimo jiné i samotné výsledky řádně vedené architektonické soutěže podle soutěžního řádu České komory architektů. Stále máme dva roky staré, jednoznačné výsledky architektonické soutěže, o nichž rozhodla nezávislá odborná porota v čele s architektem Davidem Vávrou,“ řekl Petr Velička a dodal: „Vzhledem k tomu, že jsme uprostřed volební kampaně, cokoliv, co v této věci dál padne, je součástí politického boje.“

„Určitě k tomu přijmeme i nějaký závěr na zastupitelstvu, které proběhne příští týden,“ dodala Jurdová.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.