Starostou Velkého Meziříčí zůstává Josef Komínek

IMG 6255Ustavující zastupitelstvo dnes zvolilo do čela města starostou Josefa Komínka (ČSSD) a místostarostkou Jiřinu Jurdovou (Meziříčské fórum). Dalšími radními pro funkční období 2018–2022 jsou Petr Vrána (ČSSD), František Komínek (ČSSD, NK), Marie Ripperová (KDU-ČSL, NK), Stanislav Kratochvíl (KDU-ČSL, NK) a František Smažil (ANO 2011).

"Chtěl bych, aby za čtyři roky mohli občané říct, že se město opět o nějaký krok posunulo. Abychom se nemuseli stydět za to, že jsme nic neudělali," řekl po svém zvolení starosta Josef Komínek a dodal: "To by mělo být cílem všech zastupitelů, ne jenom mým."

Noví zastupitelé nejprve složili slib. Poté rozhodli o počtu místostarostů a členů v uvolněných funkcích. Stav se oproti předchozímu období nemění. Město má dva uvolněné členy zastupitelstva ve funkcích starosty a místostarostky.

Koalici ve Velkém Meziříčí uzavřely hned po volbách ČSSD, KDU-ČSL a NK, Meziříčské fórum a ANO 2011. Dohromady má 13 hlasů z třiadvacetičlenného zastupitelstva. Ve veřejné volbě získal starosta Josef Komínek 13 hlasů. Pro jeho jméno zvedlo ruku13 koaličních zastupitelů, z opozičních členů zastupitelstva byli proti 4 a 6 se zdrželo. Místostarostka Jiřina Jurdová získala 13 koaličních hlasů, z opozičních bylo 5 proti a 5 se zdrželo.

Závěrem starosta Josef Komínek ve svém projevu připomněl, jaké úkoly ve funkčním období 2018–2022 mají zastupitelé před sebou. „Období, do kterého vcházíme, pro nás bude trochu těžší. V roce 2020 končí evropské dotace a nikdo z nás neví, co bude dál,“ zmínil starosta a jmenoval některé možné investiční akce, na nichž by se zastupitelstvo mělo shodnout: „Jednou z klíčových bude asi přestavba internátu po zemědělské škole na nový dům s pečovatelskou službou.“ Dalšími investicemi by mohly být rekonstrukce zimního stadionu včetně zajištění a výstavby ploch pro parkování, realizace bazénu či relaxačního centra, před samotnou opravou centra města zajištění parkování ve Svitu, ale také revitalizace sídlišť. Komínek připomněl i jednu stavební akci, která přinese další nepříjemnosti v dopravě. V příštím roce 2019 začne modernizace úseku dálnice nad Velkým Meziříčím mezi sjezdy včetně rozšíření dálničního mostu. „Můžeme očekávat ve městě možná i kalamity,“ nastínil a dodal, že město bude jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR, s Ministerstvem dopravy ČR a Policií ČR o plánu řešení případných problémů, které mohou nastat.

Martina Strnadová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.