Den boje za svobodu a demokracii oslavili i lidé v Meziříčí

IMG 6548Sedmnáctého listopadu v sedmnáct hodin se ve Velkém Meziříčí sešly necelé tři desítky lidí k oslavě Dne boje za svobodu a demokracii. Účastníci zapálili svíčky na hrobě manželů Píčmanových, zakladatelů škol Světlá, a u Lípy svobody na náměstí.

Lidé se sešli u gymnázia a průvodem pokračovali na moráňský hřbitov. U hrobu manželů Píčmanových, donátorů, kteří v našem městě vybudovali dívčí školy, si připomněli velikost jejich díla s významným přesahem do dnešní doby.

„Znovu si připomínáme odvahu, vzdor a oběti studentů vysokých škol, kteří vyjádřili svůj odpor k německé diktatuře v podzimních demonstracích roku 1939. Víme, jak krutě byla jejich občanská iniciativa nacisty potrestána,“ uvedla pak Ivana Bíbrová u Lípy svobody na náměstí. „O padesát let později vysokoškolští studenti svolali demonstraci k podpoře demokratických principů na Mezinárodní den studentstva na Albertov. Večerní Národní třída se stává mlčenlivým svědkem násilného rozehnání studentské demonstrace příslušníky pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti,“ dodala k událostem listopadu 1989. Svoboda není samozřejmostí, lze o ni snadno přijít a je třeba ji chránit, vyznělo z akce, kterou uspořádalo hnutí Společně VM.

Účastníci oslavy 17. listopadu pak u lípy zapálili svíčky, položili květiny, zazpívali symbolickou píseň Modlitba pro Martu a závěrem československou hymnu.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.