Policisté dohlédnou na chování řidičů

stop-634941 960_720Loni odhalili policisté o Velikonocích v našem kraji 400 dopravních přestupků.

KRAJ VYSOČINA – V průběhu nadcházejících Velikonoc se na území Kraje Vysočina uskuteční rozsáhlá dopravně bezpečnostní akce, která bude zaměřena na chování všech účastníků silničního provozu.  Policisté budou dohlížet na provoz nejen na dálnici D1 a frekventovaných silnicích I. tříd, ale zaměří se také na kontrolu řidičů, kteří budou ke svým svátečním cestám využívat silnice nižších tříd v rámci celého kraje.

Dopravně bezpečnostní akce v letošním roce vzhledem k tomu, že v pátek 19. dubna je státní svátek, začne již ve středu  17. dubna a bude pokračovat až do pondělí 22. dubna.

V rámci mimořádné dopravně bezpečnostní akce se v průběhu celého víkendu zaměříme také na chování řidičů na dálnici D1, kde pokračují na třech úsecích v Kraji Vysočina stavební práce související s modernizací dálnice D1. S lokálními uzavírkami musí řidiči počítat v úseku mezi exitem 90 Humpolec a exitem 104 Větrný Jeníkov. Výraznější dopravní omezení pak na řidiče čeká mezi exitem 119 Velkým Beranov a exitem 134 Měřín a mezi exity 141 Velké Meziříčí západ a exitem 146 Velké Meziříčí východ.

 Policisté budou ale dohlížet na bezpečnost a plynulost provozu na silnicích všech tříd v našem kraji, a to především na těch úsecích komunikací, kde dochází nejčastěji k dopravním nehodám. Jde o reakci na skutečnost, že se zvýšil počet dopravních nehod s tragickými následky. Navíc stále častěji při dopravních nehodách i při běžných silničních kontrolách zjišťujeme, že řidiči usedají za volant pod vlivem alkoholu. Policejní hlídky budou v akci v průběhu dne i v průběhu noci. 

Dopravně bezpečnostní akce bude letos o Velikonocích zaměřená především na kontrolu, zda řidiči dodržují nejvyšší povolenou rychlost nebo zda nepožívají před jízdou alkoholický nápoj nebo jinou návykovou látku. Policisté se zaměří také na kontrolu technického stavu vozidel a obecně na dodržování všech pravidel silničního provozu. Běžný dohled nad silničním provozem bude o prodlouženém víkendu ve srovnání s běžným víkendem výrazně posílen. Do kontrol se zapojí policisté dopravní, pořádkové i cizinecké policie v rámci celého Kraje Vysočina.

„Silniční provoz je v průběhu velikonočních svátků v mnohém specifický. Prodlouženému víkendu tradičně předchází jeden den školních prázdnin a mnozí lidé volné dny využívají k návštěvám turistických cílů, chatových oblastí či příbuzných, proto se při našich kontrolách hodláme zaměřit zejména na frekventované silnice, kde dochází ke zvýšenému počtu dopravních nehod,“ řekl k chystané dopravně bezpečnostní akci plk. Mgr. Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Sváteční dny bývají také spojeny s pořádáním celé řady kulturních nebo společenských akcí. Na silnice také vyjíždějí méně zkušení řidiči. O velikonočních svátcích lidé tradičně konzumují ve větší míře alkoholické nápoje, což s sebou přináší nebezpečí, že za volant usedne opilý řidič. Každá dopravně bezpečnostní akce proto působí na tyto negativní jevy především preventivně., a to je naším hlavním cílem.

Zvláště o velikonočním pondělí tradičně vyjede během dopoledne mnoho osob také na jízdním kole. Je nutné zdůraznit, že pokud cyklista požívá před jízdou nebo během ní alkohol, velmi rychle a výrazným způsobem snižuje svoji schopnost jízdní kolo ovládat a snadno havaruje. Cyklista se při pádu na vozovku téměř ve všech případech bolestivě a často i vážně poraní. Mnoho lidí si ale neuvědomuje, že cyklista je podle zákona považován za řidiče, v tomto případě nemotorového vozidla, a co se týká požívání alkoholu platí pro něho stejná pravidla jako pro řidiče motorových vozidel.Podnapilému cyklistovi může být za tento přestupek uložena ve správním řízení sankce až do výše 50 000 korun.

V loňském roce policisté dopravní, pořádkové a cizinecké policie z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v rámci velikonoční dopravně bezpečnostní akce zkontrolovali na silnicích našeho kraje celkem 2 419 vozidel. Při kontrolách zjistili 400 přestupků, z nichž 392 vyřešili na místě uložením pokuty v příkazním řízení. Osm zjištěných přestupků policisté zadokumentovali a předali je k vyřešení do správního řízení.

 Celkem 109 přestupků se týkalo překročení nejvyšší povolené rychlosti, kdy ve 107 zjištěných případech policisté tyto přestupky vyřešili uložením pokuty v příkazním řízení a dva přestupky budou oznámeny k vyřešení do správního řízení.  Ve třech případech policisté zjistili, že řidič usedl za volant po přechozím požití alkoholických nápojů.  V jednom případě provedená dechová zkouška vykázala hladinu nad jedno promile alkoholu a řidič se tak dopustil přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V jednom případě měl kontrolovaný řidič pozitivní test na přítomnost jiných omamných a návykových látek.

V průběhu loňských Velikonoc, tedy od pátku 30. března do pondělí 2. dubna jsme zadokumentovali v našem kraji celkem 23 dopravních nehod.  Při velikonočních nehodách se deset osob lehce zranilo. Hmotná škoda se vyšplhala na 1 623 000 korun.

Dopravní nehodovost o Velikonocích – srovnání let 2013 - 2018: pátek – pondělí (4 dny)

 

Počet nehod

Úmrtí   

Těžké zranění

Lehké zranění

Hmotná škoda

Alkohol

2013    

53

0    

3

17

3 458 000

1

2014

37

0

1

16

1 786 200

4

2015

30

1

1

6

1 321 000

0

2016

49

1

0

9

2 610 500

2

2017

33

0

1

3

2 370 500

4

2018

23

0

0

10

1 623 000

0

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina - oddělení tisku a prevence

mjr. JUDr. Dana Čírtková - tisková mluvčí

 

 

 

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.