Na silnicích Vysočiny zemřelo od začátku roku dvanáct osob

accident-1497295 960_720Policisté vyjížděli za první čtyři měsíce letošního roku k 1 373 dopravním nehodám.

V průběhu prvních čtyř měsíců letošního roku šetřili policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v našem kraji celkem 1 373 dopravních nehod. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet dopravních nehod zvýšil o jedenáct procent.

Letošní dopravní nehody si vyžádaly již dvanáct obětí. Loni zemřelo za první čtyři měsíce roku sedm osob. Celkem 18 účastníků se při letošních nehodách těžce zranilo, což představuje ve srovnání se stejným obdobím loňského roku pokles o 36 procent. Dalších 369 účastníků utrpělo při letošních nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden až duben roku 2018 o 15 procent nižší. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se vyšplhala na částku převyšující 78 839 000 korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2018 je o 12 procent nižší. Ve 42 případech policisté při šetření nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje nebo byl pod vlivem omamných a psychotropních látek. Počet podnapilých řidičů, kteří havarovali, se sice meziročně snížil, a to o 22 procent. Policisté v letošním roce ale dokumentují i několik dopravních nehod, kdy řidiči, kteří s vozidlem havarovali, usedli za volant v silně podnapilém stavu, kdy výjimkou nebyly hodnoty přesahující tři promile alkoholu.

Ze statistiky dopravní nehodovosti vyplývá, že se v našem kraji v letošním roce výrazně zvýšil počet dopravních nehod s tragickými následky. Když se podíváme na příčiny nehod, tak jednoznačně vede nepřiměřená rychlost v kombinaci se způsobem jízdy – tyto dvě příčiny stojí za většinou letošních nehod. Alarmující může být skutečnost, že na třetím místě v pořadí příčin je nedání přednosti v jízdě, což představuje ignorování základních dopravních značek – dej přednost v jízdě nebo stůj, dej přednost v jízdě. Někteří také zbytečně riskují, což je patrné při předjíždění v zatáčkách, horizontech či zákazech předjíždění. Stejná bezohlednost u nich panuje, když se po předjetí zbrkle zařazují před předjížděné vozidlo, protože v protisměru se objevilo vozidlo, které tak svým riskantním manévrem bezprostředně ohrožují.

Proto především dopravní policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina věnují a v dalším období budou věnovat zvýšenou pozornost v rámci běžného výkonu služby i v rámci vyhlašovaných dopravně bezpečnostních akcích kontrolám řidičů, zda dodržují všechna ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích a zdali nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Policejní kontroly budou zaměřeny také na chování motocyklistů a cyklistů v silničním provozu.

Rozbor dopravnich_nehod_v_kraji_Vysocina

 

 

 

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina
oddělení tisku a prevence
mjr. JUDr. Dana Čírtková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.