Město může mít ve vlastnictví synagogu

Nová synagoga-Velké_MeziříčíDlouhou dobu zní ve Velkém Meziříčí hlasy, že je potřeba nějak vyřešit židovskou synagogu a její přilehlé okolí.

Je opravdu nedůstojné v tomto krásném místě provozovat asijskou tržnici. Sám jsem vždy slýchával od představitelů města, že není možné s touto památkou a jejím okolím něco dělat, protože je v majetku Židovské obce. A ta nemá zájem o komunikaci s městem atd.

A měl jsem rázem výzvu před sebou. Tak jsem se začal o danou problematiku zajímat a hledal jsem kontakty na Židovskou obec. Na doporučení „lidí, co znají lidi" jsem se seznámil s panem Karlem Jonákem, který vyrábí zajímavé produkty z kmínu - třeba kmínový olej. Napřed jsme se potkali s bývalou hokejovou legendou Milanem Novým, který mě ujistil, že Židovská obec má eminentní zájem o spolupráci s Velkým Meziříčím a on přes své kontakty je schopen zajistit nemalé peníze na opravu synagogy.

Slovo dalo slovo a vydali jsme se s panem Jonákem na Židovskou obec do Brna. Po dvou schůzkách nám bylo nabídnuto převedení nové synagogy na město Velké Meziříčí za symbolickou jednu korunu do majetku města. My dva jsme byli pověřeni na sjednání podmínek mezi Židovskou obcí a naším městem.

Tak a v této situaci se nacházíme právě teď. V naší náruči neseme synagogu a příslib peněz na její rekonstrukci na naše město. Brzy budu občany města informovat o tom, jak jsme v jednání s městem pochodili.

Tomáš Rapušák, zastupitel města             

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.