Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek ocenil krajské záchranáře, policisty a hasiče

Image 1Dvacítku Záslužných medailí Kraje Vysočina udělil hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek během slavnostního večera zástupcům Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina. V kulisách Horáckého divadla Jihlava byly 22. května 2019 oceněny profesionální výkony a osobní podíl na budování integrovaného záchranného systému policistů, hasičů a záchranářů. Čtyři medaile vyššího stupně byly předány za nezištné a hrdinské činy, kterým byli ocenění přítomni ve svém volném čase, vysokým krajským oceněním hejtman poděkoval v konkrétním případě i za vynikající práci. „Ocenění je poděkováním za mimořádné pracovní nasazení, za hrdinství, za celoživotní úsilí a rozvoj složek krajského integrovanému systému," definoval důvody předání hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Seznam oceněných osobností Záslužnou medailí Kraje Vysočina 2019
Pokud není uvedeno jinak, byla udělena medaile II. stupně za rozvoj Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina

Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina

  • MUDr. Březina Milan, zástupce primáře oblastního střediska Třebíč, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina
  • Kudláček Pavel, kmenový zaměstnanec Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina

Na cestě z noční směny byl jedním z prvních svědků dopravní nehody autobusu s kamionem v říjnu loňského roku u Věžnice. Ještě před příjezdem složek IZS adekvátně a rychle avizoval, že se jedná o mimořádnou událost s větším počtem zraněných, čímž došlo k okamžité aktivaci traumatologického plánu. Do příjezdu prvních výjezdových skupin provedl základní roztřídění poraněných cestujících a neodkladné zdravotnické úkony těm, kteří byli těžce zraněni. Tím zásadním způsobem přispěl k záchraně lidských životů a zdraví. Pavel Kudláček pracuje ve Zdravotnické záchranné službě Kraje Vysočina od roku 2002.

  • Trojanová Hana, operátorka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina
  • Veselý Lubomír, zdravotnický záchranář Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina
  • MUDr. Weirich Pavel, lékař výjezdových středisek na Pelhřimovsku, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina

Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

  • pprap. Dvořák Bohumír, kynolog skupiny základních kynologických činností Třebíč, Krajské ředitelství policie kraje Vysočina
  • plk. Mgr. Krejčí Richard, vedoucí odboru služby pořádkové policie, Krajské ředitelství policie kraje Vysočina
  • plk. Mgr. Kubiš Pavel, vedoucí odboru obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování, Krajské ředitelství policie kraje Vysočina
  • Pohan Jiří, dlouholetý kriminalistický technik územního odboru Jihlava, Krajské ředitelství policie kraje Vysočina
  • Mgr. Švarc Leoš, vedoucí personálního odboru, Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

U Policie ČR pracuje už více než třiatřicet let. Do konce loňského roku byl ve služebním poměru a od začátku ledna zastává pozici vedoucí personálního odboru. Svou vysokou odbornou úroveň, zejména v oblasti problematiky cizinecké policie, prokazoval při každodenní činnosti na pozici vedoucího odboru cizinecké policie. V rámci plnění služebních úkolů zabezpečoval koordinaci sil a prostředků při ochraně státní hranice a při kontrolách ve vnitrozemí při migrační vlně uprchlíků koordinoval bezpečností opatření týkající se nelegálního pobytu a nelegálního zaměstnávání cizinců na území Kraje Vysočina.

Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina

  • Kolektiv operačního a informačního střediska HZS KV, 35 příslušníků zajišťuje 24 hodin denně ve čtyřech směnách servis tísňové linky 112 a 150. Tým pod vedením plk. Ing. Martina Totka patří ke špičce operačních středisek HZS v České republice.
  • Havlena Pavel, velitel čety stanice Třebíč, Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina
  • Horáček Josef, navržen Hasičským záchranným sborem Kraje Vysočina

V říjnu 2018 byl dalším svědkem závažné dopravní nehody nákladní vozidla a autobusu na silnici druhé třídy 602 u křižovatky do obce Věžnice. Jmenovaný neváhal a duchapřítomně poskytl pomoc těžce zraněnému řidiči autobusu. Po příjezdu jednotek HZS Kraje Vysočina jim poskytl informace o rozsahu a počtu zraněných a tím přispěl k jejich rychle záchraně, na které se sám po celou dobu záchranářských prací podílel.

  • Chalupová Stanislava, rozpočtářka ekonomického úseku, Krajské ředitelství policie kraje Vysočina
  • Ing. Kurfűst Vlastimil, velitel stanice Bystřice nad Pernštejnem, Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

V červenci loňského roku byl na služební cestě v Karlových Varech. Při cestě autobusem MHD spadla ze sedačky starší paní. Při pádu si poranila hlavu a zůstala ležet v bezvědomí. Vlastimil Kurfürst zjistil že nedýchá. Začal s nepřímou masáží srdce, zásah musel opakovat a ve spolupráci s další cestující, která vytočila tísňovou linku 155, komunikoval se ZZS. Po chvíli masáže paní opět začala dýchat a zůstala při vědomí až do příjezdu ZZS.

  • kpt. Ing. Váňová Jana, metodik ekonomického úseku, Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Sbor hasičů ČMS

  • Ing. Aulický Jan, ředitel ústřední Kanceláře SH ČMS
  • Křehlík Jaromír, Sbor dobrovolných hasičů, Ruda
  • Posád Václav, Sbor dobrovolných hasičů, Budkov
  • Votava Jiří, Sbor dobrovolných hasičů, Přibyslav

Kraj Vysočina uděluje Záslužné medaile od roku 2008. Dosud je obdrželo 269 osob a kolektiv KOPIS HZS Kraje Vysočina. Pozvání na letošní slavnostní dekorování přijali také ředitelka ZZS Kraje Vysočina Vladislava Filová, ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina Miloše Trojánka, ředitel Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Jiří Němec a také republikový starosta Sboru dobrovolných hasičů Čech a Moravy Jan Slámečka a generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky Drahoslav Ryba. Ocenění spolu s hejtmanem předával místopředseda Senátu PS ČR Milan Štěch.

Jitka Svatošová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.