Hasiči na Vysočině mají letos víc napilno

hasici zasahyO pět set osmdesát víc zásahů u událostí v prvním pololetí než loni touhle dobou mají za sebou hasiči na Vysočině.


„Hasiči v prvním pololetí zasahovali u 3 780 událostí. Jejich počet oproti loňskému roku narostl téměř o pětinu," informovala Petra Musilová, tisková mluvčí HZS Kraje Vysočina.
Technické zásahy jsou nejčastější. I těch je letos o 350 víc, celkem 2 336. Patří mezi ně i odstranění popadaných stromů, čerpání vody ze zatopených objektů, odstranění nebezpečného nebo obtížného hmyzu, likvidace a odstranění sněhu či sněhových převisů. „Jde také o zásahy, při kterých hasiči velmi úzce spolupracují s policisty a zdravotníky. Jedná se například o otevírání prostor, ve kterých hrozí nebezpečí z prodlení nebo o pomoc s transporty pacientů," vysvětlila Musilová.
Po technických závadách hasiči nejčastěji zasahovali u dopravních nehod, a to v 598 případech. Jejich počet narostl téměř o deset procent. Většinu tvořily nehody na silnicích, jen desetkrát šlo o železniční nehodu a třikrát o leteckou.
Co do četnosti zásahů, teprve po technických zásazích a nehodách, hasiči vyjížděli k požárům. Za půl roku k celkem 340 případům, což je o 16 víc, než loni. Dva lidé při nich zemřeli (loni jeden), osmnáct se jich zranilo (loni 29). Majetková škoda byla předběžně vyčíslena na 37 milionů korun, což je méně, než v roce 2014, kdy se vyšplhala na 42 milionů korun. Hasiči svými zásahy zachránili letos majetek za bezmála 230 milionů.

Stosedmdesátkrát hasiči likvidovali únik nebezpečné látky, opět vícekrát – o 24 případů. Vesměs šlo o únik provozních kapalin při dopravní nehodě.

„Vysoký nárůst, o téměř 81 %, byl zaznamenán také u výjezdů k planým poplachům. Zatímco vloni vyjížděli hasiči ‚pouze' k 173 případům, v letošním roce se počet výjezdů vyšplhal na 313," sdělila tisková mluvčí.

Činnost hasičů byla prověřena cvičením třiadvacetkrát, v roce 2014 proběhlo 25 prověřovacích cvičení.
-red-

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.