Výstava ukazuje předměty skryté v depozitáři

vystava muzeum1Dámské a pánské módní doplňky z přelomu devatenáctého a dvacátého století, ukázka z numismatické sbírky či soubor japonských laků.

Na návštěvníky výstavy „Ze sbírek muzea aneb Co ukrývá depozitář" čeká průřez sbírkovými fondy muzea.

Kromě drobnějších předmětů si příchozí mohou prohlédnout zrestaurovaný nábytek, a to klasicistní psací stolek a barokní stůl. Oba předměty prošly v uplynulých letech rukama studentů Vyšší odborné školy restaurátorské v Brně.
Nechybí ani ukázka ze sbírky skla a porcelánu či fondu zbraní. Tento fond na výstavě zastupuje lovecká kuše ze šestnáctého století, která je vykládaná kostí.
Numismatickou sbírku pak prezentuje ukázka mincí pokrývající období od konce dvanáctého století do roku 1932. Za zmínku stojí například zlatý uherský dukát Ladislava Pohrobka z poloviny patnáctého století, který je součástí jabloňovského nálezu mincí z roku 1923.
Opomenuto nezůstalo ani výtvarné umění. Stěny zdobí olejomalby ze sedmnáctého století, veduta města či karikatura z doby Napoleona Bonaparte.
Pro návštěvníky muzea bude výstava součástí prohlídkové trasy, ostatní zaplatí desetikorunové vstupné. Otevřená bude až do 13. září.

Lucie Pavelcová

vystava-muzeumvystava muzeum3vystava muzeum4

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.