Kriminalita mládeže klesá. I na Velkomeziříčsku

smallPočet trestných činů spáchaných nezletilci a mladistvými v České republice za posledních dvacet let klesá. Stejný trend potvrzují i čísla z velkomeziříčského obvodního oddělení policie.


„V roce 1995 spáchali nezletilí a mladiství na území patřící pod Obvodní oddělení PČR Velké Meziříčí celkem 54 trestných činů. Kdežto v roce 2014 to bylo „jenom" 8 trestných činů," zjistila pro Velkomeziříčsko tisková mluvčí policie Monika Pátková a dodala aktuální údaj: „Za období od ledna do konce července roku 2015 jsme zaevidovali 9 trestných činů, které spáchaly nezletilé a mladistvé osoby. Je třeba ale zohlednit skutečnost, že v posledních dvou uvedených letech je do statistiky Obvodního oddělení Velké Meziříčí započítán i služební obvod Policejní stanice Velká Bíteš."
Dle zdroje Institutu pro kriminologii a sociální prevenci v České republice v roce 1995 klesla trestná činnost mladistvých a nezletilých od roku 1995 do roku 2014 o 80 až 90 %. Zatímco v roce 1995 měli na svědomí asi 22 000 trestných činů, v roce 2014 to byly necelé tři tisíce.
Nejčastější delikty mladistvých jsou násilí proti jednotlivci či skupině, opilství a výtržnictví, neoprávněné užívání motorového vozidla, rozkrádání, vandalismus, toxikomanie, prostituce a gamblerství.
Problematikou kriminality mládeže v České republice se mimo jiné zabývá i JUDr. Roman Svatoš, Ph.D. z Katedry právních odborů a bezpečnostních studií Vysoké školy evropských a regionálních studií České Budějovice. „Se stále stejnou intenzitou můžeme slyšet především z médií, že mládež se stále více kriminalizuje, je čím dál tím více agresivnější a brutálnější," píše ve své práci Vývoj kriminality mládeže v ČR, a pokračuje: „Analýzou statistických údajů bylo zjištěno, že jak u celkové kriminality, tak u násilné kriminality podíl pachatelů z řad mládeže má klesající tendenci. I přes některá legislativní opatření či jiné objektivní skutečnosti, které mohou ovlivnit podíl pachatelů z řad mládeže na celkové kriminalitě, můžeme říci, že mládež není horší než v minulosti, nepáchá více trestných činů a nesnižuje se věková hranice pachatelů u nejzávažnějších trestných činů, jako je např. vražda."
Připravila Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.