Nezaměstnanost se drží lehce nad šesti procenty

UPNezaměstnanost v srpnu oproti předchozímu měsíci poklesla, nejen v ČR ale i v regionu Velké Meziříčí.


Podíl nezaměstnaných v regionu Velké Meziříčí se srpnu snížil o desetinu na 6,1 %. Na tyto uchazeče připadá 192 volných míst. Ve srovnání o dalšími ORP ve žďárském okresu je na Velkomeziříčsku nezaměstnanost menší. Nové Město n. M. má 7 % stejně jako Bystřice n. P. Jen Žďár nad Sázavou má procento nezaměstnanosti ještě nižší, a to 4,9 %.
Podíl nezaměstnaných v celé ČR byl k 31. 8. 2015 6,2 %. Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (2,8 %), Prachatice (3,1 %), Rychnov nad Kněžnou (3,4 %), Benešov a Jindřichův Hradec (oba 3,6 %), Rokycany, Jičín a Písek (shodně 3,7 %). Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 31 regionů. Nejvyšší byl v okresech Most (11,7 %), Karviná (11,2 %), Ústí nad Labem (11 %), Bruntál a Ostrava-město (shodně 10,3 %), Chomutov (9,8 %), Děčín (8,6 %) a Sokolov (8,5 %).
„V srpnu se situace vyvíjela dle očekávání. Nezaznamenali jsme žádný sezónní výkyv. Po mírném nárůstu v červenci nezaměstnanost opět klesla. Navzdory snížené aktivitě na trhu práce během prázdnin se nadále zvyšoval počet volných pracovních míst – rekordní nárůsty v tomto ohledu hlásí všechny regiony. Například Olomoucký či Liberecký kraj evidují nejvyšší počet volných pozic od roku 2001. A to svědčí o tom, že česká ekonomika oživuje," shrnuje zastupující generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.
-red-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.