Nemáte na svém domě číslo? Porušujete zákon

thumb IMG 8089Chybějící čísla popisná a orientační na některých domech jsou problémem nejen ve Velkém Meziříčí. Komplikují hledání konkrétní adresy návštěvníkům města, ale zejména záchranářům. Zákon přitom vlastníkům nemovitosti povinnost označit ji číslem ukládá.


„Čísla popisná chybí na domech nových, ale třeba i na těch, které jsou po opravě. Navíc je ve značení zmatek, protože radnice přidělila číslo popisné zbouraného domu po osmdesáti letech někam jinam," kritizoval nedávno jeden z občanů při diskusi se starostou.
Problém chybějících čísel popisných a orientačních před časem řešila i bezpečnostní komise města v souvislosti s orientací řidičů vozidel záchranky či hasičů. Ani navigace je totiž mnohdy nezavede přesně na místo. „Vlastník nemovitosti je povinen na svůj náklad označit budovu čísly určenými obecním úřadem a udržovat je v řádném stavu," uvádí zákon o obcích. Za jeho nedodržení mohou padat i pokuty.
„Občané by měli tuto svoji povinnost znát a dodržovat ji," říká k tomu starosta Radovan Necid a dodává: „Radnice ale nechce lidi zbytečně pokutovat. Každý z nás by si však měl uvědomit, že někdy může potřebovat rychlý zásah zdravotníků či hasičů. A pokud na domech chybí zejména čísla orientační, dojezdová doba sanitky se tak může podstatně prodloužit."
To, že by číslo popisné zbouraného domu radnice posléze přidělila někam zcela jinam ve městě, není od 1. 7. 2010 možné. Zakazuje to aktuální znění příslušného zákona. „Každé popisné nebo evidenční číslo budovy musí být podle stávající legislativy v rámci části obce jedinečné a nelze je užívat opakovaně," vysvětluje tajemník městského úřadu Marek Švaříček s tím, že jedině číslo orientační lze přidělit opakovaně, a to tehdy, když nová budova stojí na místě budovy zaniklé.
Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.