Mnohé kamiony ve včerejší koloně policie kontrolovala. Zákaz neporušily

IMG 8091Kolona aut včera odpoledne ucpala Velké Meziříčí. Mezi nimi byly i spousty kamionů. Lidé se ptají, kde byla policie, aby je pokutovala za nedodržování zákazu tranzitu.


Průjezd Velkým Meziříčí ve včerejších odpoledních hodinách byl jen pro trpělivé. Auta s brněnskými a pražskými značkami, mezi nimi kamiony. Řidiči sjížděli z dálnice kvůli svedení dopravy do jednoho pruhu v souvislosti s nedávno započatou modernizací úseku D1 Měřín – Velké Meziříčí. Přitom od začátku září platí ve městě zákaz tranzitu. „Kde byla policie, aby řidiče kamionů pokutovala?" ptají se lidé. Ale policie tou dobou ve Velkém Meziříčí byla a řidiče kontrolovala.
„O uzavírce jsme věděli a naši hlídku jsme ve Velkém Meziříčí měli v době cca od 14 do 16 hodin odpoledne," potvrzuje vedoucí dopravního inspektorátu PČR ve Žďáře Zdeněk Kubík a dodává: „Za dvě hodiny jsme zkontrolovali desítky kamionů a všechny tou dobou jely přes Velké Meziříčí oprávněně, ani jeden z nich neporušil zákaz tranzitu." Navíc, i když řidič kamionu zákaz poruší, do města z dálnice sjede neoprávněně a policisté jej v koloně zastaví a pokutují, stejně jej v tom samém místě na dálnici nazpět nevrátí. Městem už pak projede tak jako tak.
Kdyby se však na dálnici stala nehoda a policie kvůli tomu nařídila vozidlům sjíždět, v tom případě by i tranzitující kamiony mohly zákaz porušit. Ovšem to nebyl včerejší případ.
Samozřejmě, že zákazová značka není zeď a do města občas vjedou i kamiony, které k tomu nemají oprávnění. „Od prvního září, kdy začal ve Velkém Meziříčí platit zákaz tranzitu, tam provádíme kontroly téměř denně v různou dobu. Za tu dobu už jsme udělili pokut několik," říká k tomu policejní tisková mluvčí Dana Čírtková a podotýká, že ovšem policisté nemohou stát u každé zákazové značky trvale, neboť musejí střídat i jiné služby.
Obyvatelé Velkého Meziříčí by se měli připravit na to, že se podobná situace může opakovat. Neboť od září začala modernizace úseku dálnice D1 mezi Velkým Meziříčím a Měřínem (km 134–141). Za normálních okolností by měla být doprava vedena vždy dvěma pruhy na Prahu a dvěma na Brno. Mohou ale nastat mimořádné situace, které plynulost dopravy zkomplikují. Například teď od 6. 9. do 28. 9. je hlášeno Ředitelstvím silnic a dálnic dopravní omezení v místě z důvodu výstavby přejezdů středního dělicího pásu. V příštím roce má modernizace D1 pokračovat zase v úseku mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou.
Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.