O Kmínový festival nepřijdete, Meziříčí opět přivítá kulinářskou show

olejovy-mlyn-petravec highres-05Přes 700 lidí si nenechalo ujít historicky první ročník festivalu věnovaného kmínu, který v loňském roce vznikl díky Karlu Jonákovi a Martině Homolové, majitelům Olejového mlýnu Petráveč. Akce s oficiálním názvem Festival českého kmínu je jedinou svého druhu v Česku a přibližuje návštěvníkům typické koření české kuchyně s nezaměnitelnou vůní a chutí, tedy kmín. Na velkomeziříčském náměstí nebude chybět festival ani letos. Cíl pořadatelů je jasný, chtějí uspořádat příjemnou akci s dobrým jídlem a rodinnou atmosférou.

I letos bude hlavním bodem programu kulinářská show s využitím kmínu v podání tří šéfkuchařů. Během dne se na pódiu představí se svým kuchařským uměním Martin Štangl z pražské restaurace Eska sítě Ambiente, Ondřej Slanina známý z televizního pořadu Kluci v akci a Jan Rimpler, provozovatel brněnské školy vaření Kuliner. A právě menu uvařené posledním zmíněným šéfkuchařem budou mít možnost návštěvníci festivalu ochutnat v restauraci Jupiter clubu. O hudební doprovod se postará opět cimbálová muzika Hudci z Kyjova, bohatý program si užijí děti i dospělí.

olejovy-mlyn-petravec highres-06Velkým lákadlem bude také farmářské tržiště, které nabídne mnoho produktů s označením Regionální potravina či Klasa. „Naším záměrem je podpořit pěstitele a zpracovatele Českého dvouletého kmínu a zároveň vnést kmín do povědomí u českých zákazníků. Chceme široké veřejnosti ukázat možnosti využití kmínu v potravinářských výrobcích a kuchyni," říká Karel Jonák, výkonný ředitel sdružení Českého kmínu a držitel ocenění pro podnikatele Český Goodwill. Samozřejmostí budou ochutnávky netradičních kmínových výrobků jako kmínové klobásy, kmínové pivo či kmínová zmrzlina.

Oleje vytékající z lisu v Petrávči vznikají výhradně z českých plodin a za studena, tedy do 40 °C. Při takto nízké teplotě při lisování neztrácí cenné esenciální mastné kyseliny, které si naše tělo neumí samo vytvořit. Díky této specifické výrobě si raw oleje také zachovávají intenzivní oříškovou chuť a aroma dané olejniny. Mezi další oceněné výrobky z Olejového mlýnu patří olej z bílého máku, z jehož výroby se dá zužitkovat jak olej samotný, tak i jeho výlisek jako bezlepková maková mouka v kuchyni, která voní i chutná po oříšcích. Kmínový, makový a řepkový olej často doplňují macerované bylinkové oleje i samotný celý český kmín. „Kromě technologie zpracování, skladování a teploty lisování je pro nás zásadní původ semen. Veškeré suroviny se snažíme odebírat v biokvalitě přímo od pěstitelů. Pokud naše oleje správně uchováte v původním obalu v lednici, vydrží vám otevřené třeba i rok," vysvětluje Jonák.

M. Hudková

kmín

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.