Reklama

Reklama

Manželé Stodolovi

  • Slovensko Manželia Stodolovci (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jaroslav a Dana jsou mladý pár, který žije v poklidné vesnici, kde se všichni obyvatelé dobře znají. S vidinou snadno získaných peněz se rozhodnou okrást jejich osamělého starého souseda, kterého při tom Jaroslav zabije. K jejich překvapení policie přijme násilnou smrt důchodce skoro automaticky jako nešťastnou náhodu a dál se o případ nezajímá. To Stodolovi přivede k myšlence, že senioři jsou snadnými obětmi nejen pro drobné krádeže, ale i vraždy. Není cesty zpět, Daně se zalíbila moc nad jejími oběťmi a podivný dobrodružný pocit vítězství nad policií. Jaroslav se ocitá na křižovatce, kdy má šanci od Dany odejít, ale selhává a musí čelit následkům svých i jejích zločinů. Brutální vraždy úzce souvisely s jejich vztahem, jsou obrazem závislosti a vzájemné manipulace, z nichž ani jeden nemohl vyjít vítězně. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (50)

William_ 

všechny recenze uživatele

4.5/10. Vizuálně docela působivý a hlavně přesvědčivě zahraný příběh manželů Stodolových, který ale po hodině začíná nudit, opakovat se a divák tak začíná trpět a v duchu si říkat, jestli si tyto zrůdy opravdu zasloužily 100+ minutový snímek v kinech. Nebylo by lepší udělat spíše TV sérii po vzoru American Crime Story? Stále si stojím za tím, že glorifikace těchto sv*ní měla zůstat v novinách. Teď se ještě budou v žaláři plácat po ramenech, že je podle nich natočený film. Naštěstí za pár měsíců po tomto filmu neštěkne ani pes. Tedy aspoň v to doufám. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Prudce toxická romance vesnické Lady Macbeth a submisivního chlápka od vedle, který typově odkazuje k sociálnímu realismu, jaký mi tu chybí. Obě postavy, o něž se film opírá, mají navzdory atributu zrůdnosti až překvapivě mnoho vrstev a pokud by člověk zaujal cynický odstup, tak je to vlastně především příběh jednoho turbulentního manželství dominantní ženy a chlapa, který ji oddaně miluje, ale nezvládá. Ano, ocitáme se eticky na tenké hraně romantizace nepřijatelných postav, ale v téhle empatii není nic cheap, protože se odvíjí od dobré charakterové studie a precizně zvládnuté režie. Navíc dramaturgický switch do procedurálního popisu vražd v poslední třetině výtečně zafunguje jako kontrast k "romantické linii". Výkon Lucie Žáčkové je jeden z nejlepších, jaké tu byly po revoluci k vidění a fungující chemie se zvláštně měkkým Janem Hájkem je alfou omegou celého filmu. Stodolovi jsou česká odpověď na Dahmera, pro mě nejsuverénnější tuzemský film za dlouho. ()

Reklama

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Film dobře natočený, nejvíce je to vidět na kameře a hrátkách se zvukem. Ústřední herecké duo je ovšem to nejlepší z celého filmu, především pak Jan Hájek, kterého je skoro až líto. A v tom se to stane. Co má tenhle film znamenat? Já na to totiž nepřišel. Skoro jako kdyby se vrahů zastával - a narozdíl od loňských  Bratrů, zde není ani pomyšlení, že by to bylo nějak odůvodnitelné. Teda krom toho, že do toho filmu spadnete jak po hlavě a nedovíte se za celou dobu o vraždách nic, i když to je v podstatě hnací motor příběhu, na něhož se alespoň trochu zajímavě nabalují postavy se soukromím. Ale vlastně i kdyby se o to odůvodnění pokusili, tak to je špatně. Protože tohle je jednoznačné. A vzhledem k tomu, že tu alespoň co vím, nebylo moc správně ani historicky, tak to ani neposlouží jako pomyslný pomník obětem. A taky tu je osobní vztah k danému tématu... který je v naší rodině přeci jen trochu osobnější (a už v samotném traileru věta ''největší lovestory české kriminalistiky'' mi přijde urážlivá). Možná je to mnou, možná že vím pro sledování tohohle filmu moc, možná mám až moc osobních věcí, ale tohle na mě prostě nemůže zapůsobit. Tvůrce obdivuji za technické kvality filmu, ale k látce měli přistoupit prostě asi jinak, pokud vůbec. Raději bych to využil na nezávislou kriminálku stejné kvality, ale beze jmen. 6/10 více ZDE: ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Áááále, tohle měl bejt viditelně seriál. A taky je tu vidět, že je to režisérova prvotina, takové začátečnické chyby. Tvůrci to ženou strašně moc dopředu, v podstatě je to jen souhr vražd, bez nějakého většího příběhu na pozadí. Stodolovi jako takové tu vlastně ani moc nepoznáme, potažmo se musíme smířit s tím, že je tu jasně stanoveno že Stodola je takovej vesnickej jouda, a Stodolová šílená manipulátorka, a to je vše, víc se o nich člověk nedozví, ani vlastně z jejich příběhu. A vlastně ani motivace k vraždám či jejich dalšímu zvrácenému chování. Opět je to vcelku slušně zahrané, ale nedokáže to prostě nějak vtáhnout či dostatečně šokovat. Když si přečtete článek o vraždách na Wikipedii, výjde vás to stejně, a ušetříte dost času. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Hraný debut Petra Hátleho mohl klidně skončit jako laciná snaha svézt se na úspěchu více než kdy jindy populárních true crime příběhů, výsledek ovšem dodává mnohem více. Nejen tragické psychologické drama, které snadno evokuje příběh Macbetha a Lady Macbeth, ale také výpověď o naivitě, důvěře a definici svobody. Jde o nepříjemný zážitek, kdy to celé podtrhuje fantasticky věrohodný výkon ústřední dvojice. Celý film ovšem nutně nestojí pouze na Janu Hájkovi a Lucii Žáčkové. Kombinace reálných základů a adekvátní fabulace přináší silný zážitek, ze kterého bude funkčně mrazit ještě nějakou dobu. A stejně tak si bude podmanivě manipulativní a chvílemi vyloženě chladnokrevný výkon Lucie Žáčkové říkat o to, aby vznikl prequel o Daně Bábikové. I když je poté teprve začátek roku 2024, ústřední dvojice si musí příští rok nutně dojít pro České lvy! ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Film je fikce, která pracuje s některými momenty skutečného příběhu Stodolových, podrobnosti jsou ale vyfabulované. (CinemArt)
  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 7,5 milionů korun. (SONY_)

Reklama

Reklama