Architektonickou soutěží provede i šumný David Vávra

namesti s vezi 013Architektonická soutěž o novou podobu centra města zná složení poroty i sekretáře. Městská rada rozhodla, aby návrhy posoudili mimo jiné architekti David Vávra, Vladimír Sitta, Ladislav Kuba a Tomáš Jiránek. Zároveň jmenovala sekretářem soutěže Petra Veličku.

Radní se také zabývali harmonogramem soutěže. Pokud jej schválí zastupitelstvo a vše půjde podle plánu, měla by veřejnost znát nejen výsledky soutěže, ale hlavně také obsah návrhů již v červenci. Odborní porotci i sekretář soutěže rovněž absolvují sérii veřejných přednášek. Sekretář Petr Velička seznámí veřejnost se smyslem a průběhem soutěže, porotci pak s vlastní tvorbou a architekturou obecně.

„Jména porotců jsou pro mě osobně více než stoprocentní zárukou, že diskuse nad návrhy se povede objektivně a profesionálně. Sekretář soutěže vzešel z nabídkového řízení, rozhodovala nejnižší cena,“ řekl starosta Radovan Necid.

Příprava architektonické soutěže v těchto dnech pokračuje. Do poloviny března by měl být připraven návrh zadávacích podmínek, jejichž součástí budou také údaje z dotazníku pro veřejnost. Ten je možné ještě do 11. března elektronicky vyplnit na webu velkemezirici.cz nebo si jej vyzvednout v informačním centru.

S prvním jarním dnem, tedy 21. března, bude také vyhlášená avizovaná výtvarná soutěž pro děti. Ty budou moci do soutěže celý duben a květen zasílat své výtvarné návrhy. „Zadání pro naše malé spolupracovníky ještě zpracováváme tak, aby i dětské práce měly smysl pro veřejnou diskusi a vedly k zamyšlení k čemu naše Náměstí má sloužit. Ostatně nová podoba centra města je především pro ně, pro budoucí generace,“ řekl sekretář soutěže Petr Velička.

Ještě před tím se ale 16. března bude rada zabývat samotným zněním zadání architektonické soutěže a o den později už se nad nimi poprvé sejde i porota. Ta garantuje odbornou splnitelnost a správnost zadání. Tedy to, aby účastníci soutěže, architekti a architektonické ateliéry přesně věděli, čím se mají zabývat. Zároveň je garantem regulérnosti soutěže Česká komora architektů.

Zadání architektonické soutěže bude předmětem jednání zastupitelstva 5. dubna. „Jde o důležité datum. Jestliže zastupitelstvo podmínky soutěže schválí, soutěž už přebírá porota a hned druhý den ji na základě schválených podmínek město vyhlásí,“ řekl místostarosta Josef Komínek. Termín pro odevzdání soutěžních návrhů je předběžně navržen ke konci června. Následně pak na začátku července zasedne porota a návrhy během třídenního zasedání vyhodnotí. „Účastníkům soutěže pak rozešle protokol o hodnocení, který popisuje nejen výsledky, ale i proces hodnocení tak, aby byla možná kontrola regulérnosti soutěže,“ řekl Petr Velička.

Soutěžní návrhy i s komentáři poroty uvidí i veřejnost na velké výstavě, kterou město plánuje po skončení soutěže. „Jde o to, aby lidé viděli nejen práci architektů, ale mohli o ní i diskutovat. Výsledky soutěže i postoj veřejnosti jsou pak důležitým vodítkem pro jednání zastupitelstva. Jednoduše řečeno - když o něčem rozhoduji, je nezbytné znát názor odborníků i veřejnosti, kterou zastupuji,“ uzavřel starosta Radovan Necid.

__________________________________

Složení poroty architektonické soutěže

Nezávislí členové:
Tomáš Jiránek, Ladislav Kuba, Vladimír Sitta, David Vávra
Olga Čermáková, Josef Komínek, Radovan Necid
Nezávislí znamená odborníci, kteří nejsou v žádném vztahu s městem, či orgány zastupitelstva. Závislí členové jsou členy zastupitelstva, či orgánů zastupitelstva.
Náhradníci:
David Babák, Miroslav Jágrik, Antonín Kozina, Karel Lancman, Jiří Michlíček, Marie Ripperová, Stanislav Rosa, Petr Smítal, Eva Uchytilová, Vincenc Záviška
Náhradníci se účastní zasedání poroty, ale nehlasují - vyjma situace, kdy by zastupovali nepřítomného člena poroty.

__________________________________

Přednášky členů poroty a sekretáře soutěže:

Petr Velička: Co je a co není architektonická soutěž?
7. 3., 17.00, kinosál Jupiter clubu

Vladimír Sitta
8. 3., 17.00, kinosál Jupiter clubu

David Vávra
17. 3., 17.00, kinosál Jupiter clubu

Ladislav Kuba
31. 3., 17.00, kinosál Jupiter clubu

Tomáš Jiránek
7. 4., 17.00, kinosál Jupiter clubu

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.