Handicapovaný Stanislav Hájek dostal díky nadaci i spoluobčanům nový vozík

IMG 0075Handicapovaný Stanislav Hájek z Rudíkova převzal ve Velkém Meziříčí speciální elektrický vozík Rid-e. Jeho nákup se uskutečnil díky projektu Nadace skupiny ČEZ v projektu EPP pomáhej pohybem. Přispěli na něj také občané Rudíkova a dalších obcí a Konto Bariéry.

„Vozík jsem si vyzkoušel a vyhovuje mi. U nás je hodně kopců a Rid-e je v pohodě vyjede. Dostanu se, kam potřebuji. Usnadní mi to život,“ řekl osmnáctiletý Stanislav Hájek, jenž je na vozíku od loňského září po úrazu na motorce. Od té doby si pomalu zvyká na novou životní situaci. „Až donedávna jsem se třeba nemohl dostat do domu. Teprve teď to mám upravené podle potřeby,“ popisuje Stanislav svoje potíže.

Pomohli mu nejen spoluobčané z Rudíkova, ale přispěli i lidé z dalších obcí, také sportovci z velkomeziříčského Handicap Sport Clubu, jehož je Stanislav členem. „Zúčastnili se za družstvo Kraje Vysočina Metrostav Handy Cyklo Maratonu 2016 a díky projektu EPP pomáhej pohybem vyjeli částku padesát tisíc korun, kterou přidali na vozík Rid-e pro Standu,“ uvedl Jiří Charvát za HSC VM. „Další finanční hotovostí si přispěl Standa Hájek z částky, kterou získal od nadace Konto Bariéry z programu Nový start,“ doplnil Charvát. „Rudíkov ve spolupráci s dalšími obcemi vybral pro Standu asi 170 tisíc korun,“ doplnil starosta Rudíkova Zdeněk Souček s tím, že část peněz šla na bezbariérové úpravy Stanislavova domova a obce a necelých 44 tisíc korun zbylo i na vozík. „Děkuji za celý Rudíkov, že se o našeho Standu takhle staráte a pomáháte mu začlenit se do života,“ dodal ještě Z. Souček při předávání vozíku k přítomným, kteří se do pomoci zapojili. Poté proběhl symbolický křest vozíku s přáním mnoha bezpečně najetých kilometrů.

Oficiální předání vozíku v areálu IK Bike Iva Kaštana bylo zakončením celého ročníku Handy Cyklo Maratonu 2016. „Sportovní klub HSC VM by chtěl touto cestou poděkovat všem sponzorům, kteří se finančně podíleli na uskutečnění tohoto projektu, jenž byl finančně, ale především fyzicky velice náročný,“ uzavřel Jiří Charvát.

Vozík může do silničního provozu i třeba do Kauflandu

Elektrický vozík Rid-e, který Stanislav Hájek převzal, je z dílny velkomeziříčského motocyklového závodníka Iva Kaštana. Ten vozík sám vymyslel. „Vyvíjeli jsme ho asi rok a půl a teď už ho dva roky prodáváme, blížíme se zhruba k padesátce prodaných kusů,“ informuje Ivo Kaštan, který vozíky také sám staví, pouze s elektrickými rozvody mu pomáhá brigádník. „Je to pracné, čeká se na něj osm týdnů, ale má to ty nejlepší komponenty. Je to český výrobek. S těmito parametry ho nikdo jiný na světě nevyrábí. U nás se z 99 procent prodávají nekvalitní výrobky z Číny.“ Výhodou vozíku – tříkolky – je podle něj hlavně to, že je to regulérní dopravní prostředek pro invalidy, seniory, vlastně pro kohokoli. „Můžete s tím do silničního provozu, na chodník, na cyklostezku, i třeba do Kauflandu, do přírody a nepotřebujete řidičské oprávnění ani povinné pojištění,“ uzavírá Kaštan.

Martina Strnadová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.