Základní škola Sokolovská má první zdravou školní jídelnu ve městě

Výstřižek copyŠkolní jídelna Základní školy Sokolovská jako první ve Velkém Meziříčí a čtvrtá v Kraji Vysočina získala certifikát Zdravá školní jídelna.

V roce 2015 odstartoval pilotní projekt Státního zdravotního ústavu v Praze ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví a krajskými hygienickými stanicemi „Zdravá školní jídelna“, který má za cíl vybudovat místa, kde děti dostanou pestré a vyvážené jídlo, které dobře vypadá i chutná.

Naše školní jídelna se již dlouhou dobu snaží připravovat stravu pro děti, která odpovídá zásadám zdravé výživy a tento projekt byl pro nás výzvou, zda dokážeme splnit všechna kritéria, která jsou nutná k získání certifikátu „ Zdravá školní jídelna“.

Od 1. ledna 2017 jsme byli na vlastní žádost zařazeni do tohoto projektu. Našim garantem pro kraj Vysočina byla z krajské hygienické stanice paní Hana Zajícová a školním garantem vedoucí školní jídelny paní Marie Hladíková, která sestavuje jídelníček podle deseti přesně stanovených kritérií:

-          Vhodný pitný režim s omezením jednoduchých cukrů

-          Plánování jídelníčků dle Nutričního doporučení

-          Správné a bezchybné vedení spotřebního koše

-          Omezení používání dochucovadel

-          Nepoužívání polotovarů – vařit převážně s čerstvých surovin

-          Veřejně dostupný jídelníček

-          Snížení množství soli

-          Výzdoba jídelny

-          Komunikace jídelny s rodiči, žáky a pedagogy

-          Zařazování sezónních potravin

Do projektu jsme vstoupili s cílem vzbudit u dětí zájem o zdravou výživu zařazováním méně známých potravin a nových receptů. Právě příprava nových receptur pro nás byla velmi náročná a byli jsme rádi, když odezva ze stran našich strávníků byla ve většině případů hodnocena velice kladně. Příprava stravy ve školní jídelně totiž vyžaduje znalost mnoha předpisů, dodržování přísných zásad hygieny, správné výrobní praxe a zdravé výživy. To všechno u nás kontrolovala a posuzovala správný průběh paní Zajícová z krajské hygienické stanice.

Po půlročním snažení se nám podařilo získat certifikát a od 8. srpna 2017 můžeme jako první školní jídelna ve Velkém Meziříčí a jako čtvrtá v Kraji Vysočina užívat titul „ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA“.

Jsme velice rádi, že strávníci změny jako zařazování hodně čerstvé zeleniny, bezmasých jídel, vyřazení uzenin a uzeného masa, zařazování méně známých druhů potravin, hodnotí převážně kladně a my se i nadále budeme snažit připravovat chutnou a pestrou stravu pro naše děti a ostatní strávníky.

Mgr. Petr Hladík, ředitel školy, Marie Hladíková, vedoucí školní jídelny

Certifikát

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.