Zámek nabízí výstavu děl nominovaných na Českou cenu za architekturu

IMG 0071Zámek rodiny Postatzkých-Lichtenstein nabízí výstavu děl nominovaných na Českou cenu za architekturu. Na nádvoří ji můžete zhlédnout až do 5. prosince 2017.

Stavby mateřské školy v Klecanech, studentského klubu v Českých Budějovicích, společenského centra v Opavě, vodního domu v Hulicích či archeopark v Pavlově jsou jedněmi ze dvaačtyřiceti děl nominovaných v letošním ročníku České ceny za architekturu. Kraj Vysočina má mezi nimi také své želízko v ohni, a to terminál Gagarin v Telči. Z nich mezinárodní porota architektů vybere vítěze, jemuž 27. listopadu předá hlavní cenu na galavečeru v pražských Jatkách.

„Tato soutěž má hodnotit nejlepší projekty, které už vznikly. Je důležitá a prospívá velebení architektury. Důležitější jsou však architektonické soutěže, které vzniku těchto děl předcházejí. Bylo období, kdy z našeho veřejného prostoru téměř vymizely, k velké škodě české společnosti. Nyní se to krůček po krůčku vrací k normálu, i když k němu máme stále ještě daleko,“ uvedl včera při slavnostním zahájení výstavy na nádvoří zámku ve Velkém Meziříčí architekt Jan Sapák z České komory architektů. Součástí vernisáže byla i prohlídka unikátních fresek v rytířském sále.

Výstava byla a bude k vidění jen na několika málo místech v České republice – na filmovém a hudebním festivalu Slavonice Fest, v Galerii Jaroslava Fragnera Praha, Galerii architektury Brno, Centru stavitelského dědictví v Plasích a na zámku rodiny Podstatzkých-Lichtenstein ve Velkém Meziříčí.

Martina Strnadová

Video z vernisáže. Autor: Jiří Michlíček

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.