Gymnazistka Sarah Ouředníčková uspěla na Olympiádě lidských práv

olympiada lidskych pravStudentka septimy velkomeziříčského gymnázia Sarah Ouředníčková skončila druhá na Olympiádě lidských práv ČR.


V prostorách Magistrátu hlavního města Prahy proběhlo v pátek 4. prosince finále čtvrtého ročníku soutěže Olympiáda lidských práv, kterou pořádá spolek Leges humanae. Postoupilo do něj osmdesát nejlepších z celkem 2 658 studentů středních škol ČR, kteří se přihlásili do základního kola. Do celostátního finále se probojovala i Sarah Ouředníčková z Gymnázia Velké Meziříčí a získala celkově druhé místo.

Jejího úspěchu si cení i ředitel gymnázia Aleš Trojánek. „Sarah je šikovná, aktivní a odvážná. Není lhostejná k dění kolem. Zajímá se o občanskou společnost, sama se zapojuje, pomáhá," hodnotí studentku.

Dokladem jeho slov je mimo jiné právě Sářina účast na olympiádě, která byla dobrovolná. „Přihlásila jsem se proto, neboť mne zajímá lidskoprávní problematika," uvádí Sarah ke své účasti v soutěži. Absolvovala tedy školní kolo, kde zodpověděla na otázky týkající se lidských práv a sepsala úvahu na dané téma. Následovalo finále v Praze, kde napsala jednu z deseti nejlepších esejí, kterou obhájila před porotou složenou z odborníků na lidskoprávní problematiku. „Ve své eseji jsem se zabývala uprchlickou krizí tak, jak jí rozumím já. Je pro mne jedním ze symptomů hlubší krize evropské kultury. Zastávám totiž názor, že strach Evropanů z odlišné kultury pramení zejména z krize, v níž se sami nacházíme. Pokud bychom si byli tak jisti kulturou vlastní, museli bychom se tolik obávat kultury jiné?" popisuje Sarah svoje přesvědčení. Lidé se podle ní odklánějí od svých historických kořenů, povrchně si užívají svobody a přitom neakceptují zodpovědnost. Vystihuje to slovy – pasivita a ignorance. „Svobody si nevážíme. Zapomínáme na to, že ještě nedávno za ni lidé museli bojovat," shrnuje ještě Sarah to podstatné. Její názory a argumentace zaujaly i porotu olympiády v čele s ředitelem Amnesty International ČR Markem Martinem, vedle nějž zasedli například Miluše Kindlová z katedry ústavního práva Právnické fakulty UK, Kálmán Petőcz, předseda Helsinského výboru pre ľudské práva na Slovensku či Jiří Pospíšil, bývalý ministr spravedlnosti a v současné době poslanec Evropského parlamentu za EPP Group.

„Akce mne naprosto nadchla. Konečně jsem měla pocit, že někoho zajímá, jak současnou situaci vnímám. Rozhodně jsem si rozšířila obzory, neboť jsem měla možnost poznat názory jiných lidí včetně jejich argumentů. Oceňuji, že i při diskusi o tak kontroverzním tématu byl důraz kladen na fakta, nikoli emoce," uzavírá studentka.

Martina Strnadová

pdfEsej_Sarah_Ouředníčkové.pdf

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.