Odevzdávejte vzorky na výstavu pálenek, nově i likérů

kost palenekLetos se koná již dvanáctý ročník Tradičního koštu pálenek, který od roku 2010 probíhá ve Velkém Meziříčí v sále hasičky Nad Gymnáziem. Nově je výstava rozšířena o kategorii likérů. Své vzorky do soutěže odevzdávejte do 2. dubna.

Tato soutěž či snad výstava (stále si myslím, že je to obojí) má původ v obci Kozlov, kde v roce 2005 byl uspořádán první ročník. Vzpomínám si, jak jsme tehdy řešili otázku, zda košt dělat či ne. Ptali jsme se sami sebe, zda se účastníci neopijí, neudělají ostudu na vesnici, zda tuto akci vůbec občané přivítají. Ale od prvopočátku jsme k tomu přistoupili tak, že nejde o pití, ale o degustaci a hlavně porovnání předložených vzorků destilátů. Tehdy jsme ochutnávali 28 vystavovaných pálenek, které pocházely především z Kozlova nebo blízkého okolí od našich známých a kamarádů. Další rok 2006 se počet vzorků téměř zdvojnásobil. Bylo jich 48 a pocházely již ze širšího okolí (např. pálenice Nárameč, Velká Bíteš, Bystřice n. Peršt., Lomnička aj.). Největší počet vystavovaných destilátů byl v roce 2014, kdy se sešlo téměř z celé republiky celkem 222 vzorků. Výstavě totiž předcházel velmi dobrý rok na úrodu ovoce. Inu, uvidíme kolik vzorků se sejde letos, protože podzim 2015 byl rovněž poměrně úrodný. Navíc letošní ročník jsme rozšířili o kategorii likérů.

Již mnoho let se snažíme, aby na veřejné výstavě byl i kulturní program. Takže téměř po celou dobu nás doprovází hudební skupina Akordeon Band Vysočina, která při ochutnávce hraje k tanci i poslechu. Do Velkého Meziříčí, kde jsme měli k dispozici již větší sál, jsme poté uvedli ukázky tanců (tanečnice orientu a zumby Dalal as-Sabah a country skupiny Kosatky z Velkého Meziříčí), ale rovněž bojového umění Kung-Fu (Akademie Yulong). Bude tomu tak i letos, kdy nás opět navštíví skupina Kosatky a Akademie Yulong.

Velmi si ceníme toho, že jsme byli první, kdo na Vysočině uspořádal akci tohoto druhu. Ale ještě víc jsme potěšeni, že jsme jediní, kteří vydrželi. Pacovský košt byl ukončen asi po třetím ročníku a Mezinárodní košt pálenek v Třebíči oznámil, že letošní rok se již nekoná. A proto volám do širokého okolí: „Nebojte se, a přijďte navštívit náš Tradiční košt pálenek, kde můžete ochutnat nejen klasické pálenky ze švestek, jablek nebo třešní, ale i neobvyklé vzorky z jeřabin, rybízu nebo dokonce mandarinek". Těšíme se na vás. Výstava pro veřejnost se bude konat 9. dubna od 15 hodin v sále hasičky ve Velkém Meziříčí.

Jaromír Plodek
hlavní organizátor Tradičního koštu pálenek

pdfpřihláška_do_soutěže.pdf

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.