Šampiónem koštu je slivovice Petra Chytky

vyb1 8wV sobotu 2. dubna proběhlo hodnocení destilátů a likérů, které budou vystavovány dne 9. dubna pro veřejnost na Tradičním koštu pálenek od 15 hodin v sále HZS ve Velkém Meziříčí. Šampiónem koštu se stala slivovice Petra Chytky.


Zasedlo celkem 10 komisí v počtu 29 lidí. Osm komisí hodnotilo pálenky a dvě komise, které jsme nazvali „sladké" ochutnávaly likéry. Celkem bylo vyhodnoceno a bude vystavováno 209 vzorků. Je to největší počet jaký se kdy sešel (kromě desátého jubilejního ročníku v roce 2014, tehdy bylo 222 vzorků). Takže výstava má vzrůstající tendenci. Bylo stanoveno 11 kategorií a to: slivovice, jablkovice, hruškovice, meruňkovice, třešňovice, broskvovice, mirabelkovice, vínovice, černý bez, ostatní ovoce a likéry. Vítězové z každé kategorie (jen první místa kromě likérů) potom soutěžili o místo nejvyšší, tedy šampióna koštu. Letos se jím stal pan Petr Chytka z Velkého Meziříčí se svojí rok a půl starou slivovicí.

V kategorii „ostatní ovoce" se najdou neobvyklé destiláty. Například zázvorovice, šípkovice, pálenka z kdoulí nebo i jahodovice.
Hostům výstavy bude po celou dobu hrát kapela Akordeon Band Vysočina a v kulturní vložce vystoupí taneční country skupina Kosatky z Velkého Meziříčí. Své bojové umění Kung-Fu předvede Akademie Youlong.

Srdečně zvu všechny občany k návštěvě. Z opilosti nemějte obavy, protože se nalévá jen malilinkatý hlt, zato můžete ochutnat kolik chcete vzorků. V ceně vstupného je kromě veškeré ochutnávky i pěkná sklenička, katalog výstavy a výše uvedený kulturní program.

Jaromír Plodek, hlavní organizátor koštu

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.