K dopisu dvanácti kolegů starostovi

archsou 0031Dvanáct mých vážených kolegů, členů zastupitelstva, zaslalo starostovi dopis s výzvou, aby nepodepisoval smlouvu s vítězem loňské architektonické soutěže na úpravu centra města. Nazvali výsledek soutěže "nevhodným experimentem". 

Ukazuje se tak, že doma není nikdo prorokem.

Architektonická soutěž trvala poměrně dlouhou dobu. Nejdříve proběhla velká anketa, kde se lidé vyjadřovali k tomu, co by na náměstí chtěli. Poté rada a zastupitelstvo naformulovali zadání soutěže.

Následovalo vyhlášení soutěže, přesně podle pravidel České komory architektů, která zadání soutěže posvětila.

V porotě zasedli architekti David Vávra, Vladimír Sitta, Ladislav Kuba a Tomáš Jiránek. To jsou důležitá jména, protože jde o významné české architekty s mezinárodním přesahem. Za město v porotě byli Olga Čermáková (vedoucí oddělení památkové péče krajského úřadu) dále místostarosta Josef Komínek a starosta Radovan Necid.

Z toho vidíte, že jediní dva amatéři ze sedmičlenné poroty byli právě starosta s místostarostou.

Dvoudenního hodnocení se zúčastnili také zastupitelé Stanislav Rosa a Marie Ripperová, dále Karel Lancman, David Babák, Miroslav Jágrik, Vincenc Záviška a já. Z lidí mimo zastupitelstvo tam byli Antonín Kozina, Petr Smítal a Eva Uchytilová. My všichni jmenovaní jsme mohli hodnotit a diskutovat, ale ne hlasovat - byli jsme náhradníci. Nediskutoval akorát Stanislav Rosa, který ani jednou na jednání poroty nepřišel.

ODS, resp. To pravé Meziříčí, mělo tedy mezi hodnotiteli dva (!) zástupce z šestnácti. Stejně jako například ČSSD nebo KDU-ČSL.

Upozorňuji, že Petr Velička byl sekretářem, nikoliv hodnotitelem a jeho slovo mělo v porotování nulovou hodnotu. 

Porota hodnotila 16 dodaných návrhů anonymně. Nikdo nevěděl (to jsou podmínky soutěže) kdo za kterým návrhem stojí.

Porota vybrala jednomyslně vítězný návrh a stanovila pořadí dalších.

Návrhy byly představeny loni v listopadu na velké výstavě. Mezi tím proběhlo šest jednání zastupitelstva.

A nyní, po půl roce, kolegové zastupitelé, včetně těch, kteří byli v porotě, vítěze soutěže zpochybňují.

Nezpochybňují jej s věcnými výhradami. Zpochybňují je slovy "nevhodný experiment". Nic bližšího nevíme.

Jinými slovy říkají, že renomovaní architekti v porotě, pravidla České komory architektů, její dozorování, půlroční práce na přípravě soutěže, anketa mezi občany, nic z toho nemá žádnou váhu. To vše je jen "nevhodný experiment".

Uznávám, že je možné, že kolegové zastupitelé s plejádou svých občanských povolání, životních zkušeností a politické erudice mohou být lepšími hodnotiteli práce architektů, než David Vávra, Vladimír Sitta, Ladislav Kuba a Tomáš Jiránek.

Na druhou stranu jsem také členem zastupitelstva. Na náměstí jsem se narodil, na náměstí bydlím a na náměstí mám svůj obchod - živnost. Vítězný návrh nepovažuji za nevhodný experiment. Naopak se mi líbí tím, že zachovává vše, co je na náměstí hezkého. Líbí se mi tím, že umožňuje řešení dopravy podle libovůle města - o tom se často mlčí, anebo i v těch pseudonovinách, co se nám zde množí, otevřeně lže. Víte o tom, že počet parkovacích míst je teprve na přání zastupitelstva? Že zastupitelé si mohou určit, kudy se bude na náměstí vjíždět a kudy vyjíždět? Nevíte, že? To totiž tento návrh všechno umožňuje a proto je z mého pohledu dobrý.

Víte, osobně bych nic neměl ani proti návrhu, který skončil druhý a ani proti tomu, který byl třetí. To říkám jako člověk, který na rozdíl od mnoha jiných na náměstí žije - bydlí a podniká.

Ale jsem bytostně přesvědčený o tom, že náměstí nemají kreslit politici, ale architekti. Jsem přesvědčený o tom, že když kterýkoliv člen zastupitelstva (včetně mě) začne fušovat do řemesla odborníkům, dopadne to naprostou katastrofou.

Proto jsem byl rád, že o podobě náměstí rozhoduje architektonická soutěž a ne nějaká amatérská výběrová komise z členů zastupitelstva.

V Třebíči (abychom nechodili pro příklady daleko), o podobě náměstí rozhodla rada a zastupitelstvo. Mají tam velké pozdvižení na vsi a opozice a místní plátky hřímají o tom, že měla být architektonická soutěž, jako ve Velkém Meziříčí. Jeďte se podívat do Velmezu, křičí tamní kašové, peškové a horké, tam se můžete učit, jak se to má dělat!

U nás to starosta a rada schytávají - architektonická soutěž je prý "nevhodným experimentem".

Jen chci, aby moji ctihodní kolegové zastupitelé zpříma a rovně odpověděli na otázku: Je za vaším opožděným protestem opravdu starost o blaho mého milovaného náměstí, anebo jen sprostá politika a chuť nějak zase podělat starostovi prsa?

Jiří Michlíček 

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.