Na Vysočině proběhne Týden rané péče

baby copyKdyž lékař rodičům sdělí, že jejich dítě bude mít vážné problémy se zrakem, případně v kombinaci s dalším postižením, život celé rodiny se náhle změní. V popředí každodenního života se ocitnou specifické potřeby dítěte s postižením. Mnohého je třeba se vzdát a k tomu se stále vrací otázka, proč právě naše dítě nebude jako ostatní. Pro dítě je velmi důležité začít s podporou vývoje co nejdříve a rodiče potřebují v této složité životní situaci podpořit a pomoci. Právě těmto rodinám pomáhá Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno s detašovaným pracovištěm ve Žďáře nad Sázavou.

Co je hlavní náplní činnosti této sociální služby? Poskytujeme podporu a pomoc rodinám, ve kterých vyrůstá dítě raného věku (0–7 let) s vážnějším postižením zraku, nebo i s lehčím, ale v kombinaci s dalšími mentálními, tělesnými nebo jinými problémy, které ohrožují dítě na vývoji. Poradkyně rané péče ze Střediska rané péče SPRP, pobočka Brno s pracovištěm ve Žďáře nad Sázavou jezdí do klientských rodin v celém Kraji Vysočina.

Málokdo ví, že dítě přichází o cenné rané chvíle ve svém životě, kdy se může jeho nervová soustava obnovovat systematickou stimulací všech smyslů. Proto je tu kampaň Týden rané péče, která se koná v době od 6. do 12. 11. 2017. Nabízí možnost rodinám s dětmi s postižením dozvědět se o rané péči co nejdříve, tím navázat kontakt s touto službou a také co nejdříve začít tomuto dítěti dávat možnost, aby do budoucna chápalo svět kolem sebe co nejlépe. Týden rané péče má tentokrát téma „Život v souvislostech“. Chceme tím říci, že raná péče současnosti necílí primárně na deficity dítěte, ale podporuje všechny složky jeho psychomotorického vývoje na základě potřeb, které vychází z jeho běžného, každodenního života.

Přijďte si popovídat s poradkyněmi rané péče, např. 9. 11. 2017 od 11 hod. do kavárny U bílé kočky a černého psa ve Žďáře nad Sázavou a také si vyzkoušet, jaké je to žít v kavárně s klapkami na očích. Akce má název „Nevidím, i přesto mi chutná“. Stejná akce se bude konat v Kavárně Paseka v Jihlavě 10. 11. 2017 od 14 hod. Poradkyně rané péče s ukázkami jejich práce budou k vidění i při Dni otevřených dveří na pracovišti Dolní 165/1 ve Žďáře nad Sázavou 7. 11. od 9 hod. K dobré věci se také můžete připojit opět v kavárně U bílé kočky a černého psa ve Žďáře nad Sázavou 11. 11. 2017 od 14 hod., kde se bude konat „Charitativní tvoření pro ranou péči“.

Lucie Špuláková

Týden rané_péče_Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.